Suse představuje novou open-source AI platformu určenou zejména pro výrobní podniky

Lucemburská open-source společnost Suse v rámci své nové strategie představila vlastní nezávislou AI platformu, jejímž cílem je podpora zavádění velkých jazykových modelů (LLM) do výroby. Platforma by také měla být součástí kroků, které společnosti pomohou odemknout americký trh.  

Suse představuje novou open-source AI platformu určenou zejména pro výrobní podniky
Společnost Suse představila novou open-source AI platformu. | Foto: Shutterstock.com

Suse je v evropských IT kruzích již dlouho známá, ale nikdy se jí na rozdíl od konkurentů v podobě Red Hat či Canonical nepodařilo zaujmout americký trh. To by se však mělo nyní změnit a příležitostí k růstu by mohla být právě i nová AI platforma, o níž web TechCrunch hovořil s nedávno jmenovanou viceprezidentkou společnosti pro AI, Pilar Santamariovou. 

Nové open-source řešení Suse AI podle ní bude zaměřené na pomoc při zavádění pracovních zátěží AI do výroby, a to bezpečným způsobem a s ohledem na ochranu soukromí. Platforma má pomoci podnikům používat jejich vlastní modely nebo open-source modely, jako je například LlaMA od společnosti Meta. 

„Mnoho společností nemůže generativní umělou inteligenci skutečně používat, protože by museli svá data poskytnout třetím stranám. A i když jim to nevadí a svá data jim poskytnou, stejně se pak potýkají s dodržováním předpisů, protože dodavatel nemusí být schopen zaručit, kde na světě se data zpracovávají,“ vysvětluje problémy, s nimiž se firmy často potýkají.  

Pilar Santamariová dále v rozhovoru tvrdí, že až dosud nebylo na trhu open-source řešení, které by podnikům poskytovalo svobodu provozovat velké jazykové modely ve vlastním nebo virtuálním privátním cloudu, v kombinaci s řízením přístupu a řešením zabezpečení, které potřebují. „Naše řešení všem těmto požadavkům odpovídá. Zároveň jde o první takové řešení na trhu, první s těmito komponentami, které je zcela na klíč a nasazené během několika minut, nikoliv dnů.“ 

Zdůraznila, že uživatelé musejí mít svobodu v rozhodování a možnost volby nasadit modely podle vlastního výběru, třeba doladěné nebo rozšířené o vlastní data. Odvětví se navíc vyvíjí tak rychle, že se mnozí uživatelé nechtějí vázat na jediného dodavatele. „Jde o to, aby řešení bylo modulární a umožňovalo lidem vybrat si například vektorovou databázi podle vlastního výběru a vytvořit tak řešení, které nejlépe vyhovuje jejich potřebám,” říká na závěr rozhovoru, který se kromě tohoto tématu věnuje i nově přijaté strategii a trendu open-source.