Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

„Superpotravina“ z hrachu

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně vylepšují výživovou hodnotu hrachu a vytvářejí z něj takzvanou „superpotravinu“

„Superpotravina“ z hrachu
ilustrační foto | Shutterstock.com

V posledních letech celosvětově roste poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy, a to například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí.

Zdroje rostlinných bílkovin mají ale oproti těm živočišným jednu poměrně zásadní nevýhodu: hůře se z nich vstřebávají některé základní živiny. Brněnští vědci se to pokoušejí změnit za pomoci fermentace.

Výsledky výzkumu ukazují, že proces kvašení pozitivně ovlivňuje stravitelnost hrachu, omezuje jeho nadýmavé účinky a umožňuje tělu vstřebat více železa a jiných minerálních látek. Fermentovaná hrachová mouka má kromě toho vyšší obsah bílkovin a méně sacharidů.