Slováci koupí protivzdušnou obranu z Izraele za půl miliardy eur

Slovenská vláda dnes rovněž schválila záměr pořídit více než 1 300 těžkých armádních vozidel v rámci společné akvizice s Českem.

Slováci koupí protivzdušnou obranu z Izraele za půl miliardy eur
Bez nových systémů protivzdušné obrany by Slovensko do roku 2027 ztratilo zbývající schopnosti bránit svůj vzdušný prostor; ilustrační snímek | Shutterstock.com

Slovensko koupí šest izraelských systémů protivzdušné obrany za více než půl miliardy eur (12,5 miliardy korun). Podpis mezivládní dohody s izraelskou stranou se očekává do konce října. Informovala o tom agentura TASR s odvoláním na příslušný dokument, který dnes schválila vláda premiéra Roberta Fica.

Slovenské ministerstvo obrany uvedlo, že izraelská nabídka systému mobilních raket země-vzduch byla „z ekonomického, technického a časového hlediska nejvýhodnější“. Celková cena bude podle něj činit asi 554 milionů eur (13,9 miliardy korun).

Podle ministra obrany Roberta Kaliňáka jde o protiletadlový komplet středního dosahu Barak. První by měl být na Slovensko dodán koncem příštího roku, zařazen do služby pak na začátku roku 2026.

Slovenská vláda dnes rovněž schválila záměr pořídit více než 1 300 těžkých armádních vozidel v rámci společné akvizice s Českem za předpokládanou cenu 708,3 milionu eur (17,7 miliardy korun).

Ministerstvo obrany uvedlo, že bez nových systémů protivzdušné obrany by Slovensko do roku 2027 ztratilo zbývající schopnosti bránit svůj vzdušný prostor. Země nyní provozuje systém středního dosahu 2K12 KUB, který se nachází na konci svého životního cyklu, uvedlo v dokumentu. Za předchozí vlády darovalo Slovensko svůj stárnoucí systém protivzdušné obrany S-300 Ukrajině, což ta současná kritizuje.