Samsung rozšíří umělou inteligenci do dalších telefonů, pak ji zpoplatní

Jihokorejský výrobce mobilních technologií Samsung oznámil, že své populární funkce umělé inteligence rozšiřuje i do nižších řad telefonů a odlehčených variant tabletů.

Samsung rozšíří umělou inteligenci  do dalších telefonů, pak ji zpoplatní
Vyhledávání je s AI snadné. Stačí zakroužkovat hledaný objekt a telefon se postará o zbytek. | foto Samsung

Nepříliš kvalitní výrobky v posledních měsících mohou Samsung mrzet, o to více je však třeba stavět na předchozích úspěších. Mezi ty jednoznačně patří i dobře zvládnutá implementace funkcí umělé inteligence, kterou výrobce postupně zařazuje přes aktualizace i do starších či méně výkonných přístrojů. Nyní podle tiskové zprávy přišla řada na telefony z řady A a odlehčené verze tabletů S9, konkrétně S9 FE a S9 FE+.

Další uživatelé Samsungu tak mohou využívat například funkci Circle to Search, kdy stačí na displeji zakroužkovat vyhledávanou věc a umělá inteligence sama zjistí, o co se jedná, a nabídne weby, kde se o výsledku píše.

„Mezi nejzajímavější funkce nové technologie patří překládání libovolných textů na displeji, pomoc s domácími úkoly nebo skenování QR a čárových kódů. Díky nástupu do řad Galaxy A a Galaxy Tab S9 FE pomůže umělá inteligence při řešení složitějších úkolů další velké skupině uživatelů,“ sděluje výrobce.

Podle Samsungu je cílem zpřístupnit umělou inteligenci široké veřejnosti, aby uživatelé měli více možností při práci i tvůrčí činnosti. Výrobce tak dále rozvíjí svou konkurenční výhodu. Jako první implementoval umělou inteligenci do přenosných zařízení, zatímco jeho největší rival Apple teprve připravuje podobné kroky.

Je však třeba dodat, že umělá inteligence bude své funkce poskytovat zdarma jen po určitou dobu. Jak Hrot24 informoval již dříve, Samsung přiznal, že první roky AI jsou jen jakousi ochutnávkou. A kdo ji bude chtít používat nadále, bude muset zaplatit. Firma nikdy neslibovala, že umělá inteligence bude v jejích přístrojích navždy zdarma. Naopak v řadě prezentací zaznělo, že vývoj funkcí je velmi drahý, stejně jako provoz serverů. Nebylo tedy otázkou, zda se inteligentní funkce zpoplatní, ale kdy. A padl první termín.

Samsung jej zmínil pouze okrajově v jiné tiskové zprávě. Abychom však byli přesní: nehovoří se přímo o zpoplatnění, ale o časovém omezení garance AI zdarma. „Funkce Galaxy AI budou poskytovány zdarma do konce roku 2025 na podporovaných zařízeních Samsung Galaxy,“ uvádí firma. Je tedy možné, že od roku 2026 budou uživatelé muset platit nejen za samotný telefon, ale i za předplatné na AI funkce, podobně jako dnes platíme za streamovací platformy či různé další aplikace.

O ceně užívání funkcí AI se zatím pouze spekuluje; konkrétní částka zatím z oficiálních zdrojů nepadla.