Rekordní dluh na kreditních kartách v USA: Trumpův návrh na omezení úroků vyvolává otázky

V době, kdy dluh Američanů na kreditních kartách dosahuje rekordních 1,14 bilionu dolarů (zhruba 26,4 bilionu korun), přichází bývalý prezident Donald Trump s kontroverzním návrhem na omezení úrokových sazeb. Tento krok, ačkoliv na první pohled atraktivní pro spotřebitele, by mohl přinést nečekané dlouhodobé následky.

Rekordní dluh na kreditních kartách v USA: Trumpův návrh na omezení úroků vyvolává otázky
Rekordní dluh na kreditních kartách v USA: Trumpův návrh na omezení úroků vyvolává otázky | www.shutterstock.com

Současná situace

Podle údajů Federální rezervní banky v New Yorku se průměrná úroková sazba na kreditních kartách vyšplhala na 21,5 %, což je o šest procentních bodů více než před pandemií. Průměrný Američan dluží na kreditních kartách 6 500 dolarů (přibližně 150 000 korun), což při současných sazbách znamená měsíční úrokovou platbu ve výši 116 dolarů (asi 2 700 korun).

Trumpův návrh

Trump navrhuje dočasné omezení úrokových sazeb na kreditních kartách. „Nemůžeme jim dovolit účtovat 25 a 30 %,“ prohlásil na nedávném shromáždění. Podobné návrhy v minulosti předložili i další politici, včetně republikánského senátora Joshe Hawleyho a progresivních zákonodárců jako Bernie Sanders a Alexandria Ocasio-Cortez.

Možné dopady

Zatímco snížení úrokových sazeb by mohlo přinést úspory pro spotřebitele, odborníci varují před možnými negativními důsledky. Matt Schulz, hlavní analytik kreditů ve společnosti LendingTree, upozorňuje, že vydavatelé karet by pravděpodobně výrazně omezili poskytování úvěrů. Omezení by se týkalo především rizikovějších skupin zákazníků, což by mohlo vést k významným změnám na trhu kreditních karet.

Mladší, nízkopříjmoví a méně vzdělaní dlužníci by mohli být těmito změnami nejvíce postiženi. Tyto skupiny často spoléhají na kreditní karty v případě finančních potíží, a omezení dostupnosti úvěrů by pro ně mohlo znamenat ztrátu důležitého finančního nástroje. Tento dopad by mohl dále prohloubit již existující ekonomické nerovnosti ve společnosti.

Dalším potenciálním důsledkem Trumpova návrhu by mohlo být ohrožení oblíbených věrnostních programů. Banky by mohly omezit nebo zcela zrušit odměnové programy, podobně jako se to stalo u debetních karet po zavedení obdobných omezení v roce 2010. Tato změna by mohla ovlivnit spotřebitelské chování a potenciálně snížit atraktivitu kreditních karet pro mnohé uživatele.

Ačkoli Trumpův návrh slibuje úlevu pro zadlužené Američany, jeho implementace by mohla vést k neočekávaným změnám na trhu kreditních karet. Experti proto doporučují pečlivě zvážit všechny aspekty před zavedením takto zásadní regulace.

Situace zůstává předmětem diskuse, přičemž konečný osud návrhu bude záviset na legislativním procesu a případných právních výzvách ze strany kreditního průmyslu.