Raiffeisen zrušila dohodu s ruským oligarchou Děripaskou o prodeji podílu ve Strabagu

Vídeňská banka byla nucena zrušit komplikovanou dohodu o převodu majetku mezi Rakouskem a Ruskem po nátlaku ostatních západních úřadů a vlád.

Raiffeisen zrušila dohodu s ruským oligarchou Děripaskou o prodeji podílu ve Strabagu
Ruský oligarcha Oleg Děripaska v roce 2015 | foto World Economic Forum/swiss-image.ch/Photo Remy Steinegger

Původní plán počítal s tím, že se sankcionovaný ruský oligarcha Oleg Děripaska zbaví zhruba čtvrtinového podílu v rakouské stavební firmě Strabag a jeho podíl získá rakouská banka Raiffeisen Bank International (RBI), jež působí také v Rusku. Výměnou by se naopak zbavila části svých ruských aktiv.

Nyní ale celý plán končí u ledu, protože je vídeňský finanční dům pod stále větším tlakem evropských úřadů i dalších západních vlád. Banka byla nucena oznámit, že od dohody s ruským oligarchou, kterou samozřejmě musí posvětit i ruské úřady včetně Kremlu, odstupuje.

„Při nedávných výměnách názorů s příslušnými úřady nebyla RBI schopna získat požadovaný komfort, aby mohla pokračovat v navrhované transakci,“ uvedla neurčitě banka, která ze západních finančních domů drží nejvyšší objem aktiv v ruské ekonomice.

Rakouská finanční instituce opakovaně tvrdila, že dohoda neporušuje sankční nařízení Evropské unie vůči významnému ruskému oligarchovi, který vlastní nebo vlastnil řadu společností, včetně ruského průmyslového holdingu Basic Element, hliníkárny RUSAl, automobilky GAZ nebo výrobce letadel Aviacor.

Spojené státy jej zařadily na sankční seznam už v roce 2018 a viní jej z praní špinavých peněz, účasti na vydírání, podplácení, objednání vraždy jiného podnikatele a napojení na ruskou mafii. Po ruské invazi na Ukrajinu nicméně jako jeden z mála kriticky upozorňoval na negativní dopady agrese na ruskou ekonomiku.

Rakouská banka bez povolení ruských úřadů nemůže svá ruská aktiva prodat a pokud ano, znamenalo by to pravděpodobně výraznou finanční ztrátu. I proto se snažila s Děripaskou uzavřít dohodu, jež by vedla ke snížení expozice na ruském trhu.

Na druhou stranu je o její bankovní služby mezi ruskými firmami a občany zájem, protože je jednou z mála západních bankovních domů, které na ruském trhu působí. Už dříve vyšlo najevo, že RBI ve velkém nabírá nové lidi pro ruské bankovní pobočky.

Americké ministerstvo financí i Evropská centrální banka ale tlačí na vedení vídeňské firmy, aby svou ruskou divizi úplně prodala a skutečně z ruského trhu odešla. Rakouská banka má už více než rok neúspěšně jednat o prodeji se dvěma ruskými zájemci, konečná dohoda je nicméně podle FT v nedohlednu. Raiffka v Rusku spravuje aktiva ve výši 21 miliard eur a účetní hodnota ruské divize se odhaduje na 4,1 miliardy eur (102,5 miliardy korun).