Pražský skanzen zamrzl v čase

Porevoluční generace nezanechají v hlavním městě téměř žádnou výraznou stopu. Milovníky architektury lákají bedekry do Prahy jen na Tančící dům

Pražský skanzen zamrzl v čase

O primát nejvyššího mrakodrapu v Česku Praha přišla už před sedmi lety, když v Brně otevřel AZ Tower. Architektonicky nejzajímavější budova postavená z veřejných peněz – velký koncertní sál – bude pro změnu stát dřív v Ostravě. České hlavní město tak ve schopnosti a odvaze budovat moderní architekturu zaostává nejen za zahraničními metropolemi, ale dokonce už i za dalšími tuzemskými městy.

„Když někdo přijede do Prahy a zeptá se mě, doporučím mu Tančící dům, Tančící dům a možná ještě Tančící dům. Těch dalších staveb je opravdu velice málo,“ glosuje věhlasná česká architektka Eva Jiřičná. Pro Prahu to není dobrá vizitka: největším tahákem zůstává budova dokončená už v roce 1996.

Porevoluční generace po sobě ale nezanechají žádnou výraznou stopu. Hlavní město a především jeho centrum je zakonzervované. Kvůli přísné památkové ochraně brzy bude připomínat spíš historický skanzen než dynamickou, rozvíjející se metropoli.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit