Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

Praze nabízíme nové byty za třetinové ceny, říká developer Menšík

Kupovat dostupné bydlení v době, kdy je trh na vrcholu, je absurdní, říká Radek Menšík.

Praze nabízíme nové byty za třetinové ceny, říká developer Menšík
„Město by mělo nastartovat alespoň nějakou výstavbu dostupných bytů. My bychom to dnes uměli zhruba za 38 tisíc za metr čtvereční.“ říká Radek Menšík. | Michaela Szkanderová

Po letech, kdy se Praha bytů zbavovala v privatizaci, chce nyní naopak bytový fond nakupovat. Zatímco ještě v půlce 90. let vlastnila na 190 tisíc bytů, dnes jich má jen 30 tisíc. Politikům ale komplikuje situaci to, že trh s byty je i přes aktuální koronakrizi na vrcholu – nové byty se prodávají v průměru za více než 110 tisíc korun za metr čtvereční. „My nabízíme městu možnost výstavby dostupných bytů na městských pozemcích za třetinové ceny, a nikdo je nechce,“ říká v rozhovoru majitel UDI Group Radek Menšík.

Co konkrétně jste městu nabídli?

Dnes jsou samozřejmě náklady jinde než v 90. letech, kdy jsme stavěli stovky bytů v regionech za 12 tisíc korun metr čtvereční. Vím, že nejenom my bychom to dnes v Praze uměli zhruba za 38 tisíc korun za metr čtvereční bez pozemku, a ještě bychom na tom měli nějaký rozumný zisk. K takové ceně jsme schopni se v případné veřejné soutěži zavázat. Myslíme si, že v rámci soutěže by se dalo docílit i nižší ceny. Pokud město na svých pozemcích chce stavět dostupné bydlení, musí vypsat soutěž na dodavatele „na klíč“, to znamená včetně projektu, a hledat toho, kdo mu byty postaví za nejvýhodnější cenu. 

To ale město nyní dělá. Chce koupit byty…

V dnešní době, kdy je trh na vrcholu, nemá smysl kupovat hotové byty, ať již nové, nebo starší. Město chce údajně v rámci toho aktuálního odkupu získat různé staré ubytovny a penziony a rekonstruovat je na byty. Indikativní nabídka je na úrovni 3,4 milionu za malý byt se sociálkou, a to bez nákladů, které spolkne budoucí nutná rekonstrukce. To samozřejmě žádné dostupné bydlení není. Připadá mi, že se politici bojí nejen přijmout dobře míněnou nabídku, ale i neudělat nic. A tak v zoufalství narychlo nakoupí předražené byty či ubytovny, aby se něco dělo.

Jak je možné, že jsou vaše ceny o tolik nižší než ty současné na trhu?

Netvrdím, že jsme jediní, kdo takto dostupné ceny dokáže dosáhnout. Město by mělo dodavatele stavby vybrat v soutěži. Já jen tvrdím, že jsme v takové soutěži schopni nabídnout cenu 38 tisíc za metr čtvereční, a to bez nákladů na pozemek. Podívejte se do regionů. Tam se za takovou cenu prodávají byty včetně pozemků. V Praze stavební náklady nejsou řádově vyšší než v regionech. Pražské ceny zvyšují pozemky, které jsou extrémně vyšponované. Kromě toho náklady rostou dlouhými povolovacími procesy. Pokud developer pozemky koupí na úvěr a pak čeká pět nebo i víc let na povolení k výstavbě, musíte si do jeho nákladů započítat i cenu peněz v čase. 

Jak se nyní ceny pozemků pohybují?

V širším centru se pozemky promítají do ceny jednoho metru čtverečního hrubé podlažní plochy 20 až 30 tisíci korunami. To je strašně moc. V Praze je nedostatek pozemků. Město jich ale má dost a řadu z nich územní plán určuje k zastavění. Tak proč toto bohatství nevyužít? Mají ležet ladem, nebo sloužit k rozvoji a k výstavbě dostupných bytů třeba pro mladé rodiny, které na dnešní bydlení v Praze nedosáhnou? Navíc pokud by Praha koupila byty zhruba za polovinu tržní ceny, získá tím obratem majetek ve dvojnásobné výši.

V čem je tedy vaše nabídka jiná?

Přišli jsme se systémem dostupné opakovatelné výstavby. Typový projekt jsme už vedení města představili. Jde o náš již postavený a zabydlený projekt ve Stodůlkách. Je to bytový dům, který představuje dnešní klasický developerský standard. Zároveň je ale možné ho poměrně snadno modifikovat pro konkrétní pozemek, spojit ho do větších celků nebo nastavit jeho výšku dle potřeb a možností konkrétního území. Jde vlastně o novodobý panelák, který je ale zároveň postaven ve dnešních moderních standardech. A upřímně, pro dostupné bydlení to je ideální.

Takže se dá postavit kdekoli?

My netvrdíme, že jde o vhodný projekt do centra města a do proluk, hodí se na sídliště. Kde jinde by ale měly dostupné byty vyrůst? Náš typový projekt už stojí, proto víme, že je snadno projednatelný s úřady, čímž se také ušetří množství času. Spočítali jsme, že první domy by mohly za čtyři roky stát, kdyby se teď politici rozhoupali. A to i podle současného pomalého stavebního zákona. 

Kolik takových zastavitelných pozemků Praha má?

My jsme v UDI Group zmapovali situaci jen v některých částech Prahy a našli jsme množství zastavitelných pozemků v různých částech města, třeba ve Stodůlkách, Řepích, Roztylech či Letňanech. Na každém z nich se dají postavit domy nebo celé projekty se stovkami bytů. Připravili jsme městu rovnou podklady pro vyhlášení veřejné soutěže na konkrétní pozemky, objemové studie atd. 

Proč by Praha měla spolupracovat při výstavbě s developery? Proč nemůže stavět sama?

Praha by sama stavět mohla a bylo by to nejlepší. Ale nemá na to potřebné odborníky, subjekty ani know-how. Neumí to. Ukázala to na projektu na Černém Mostě, kde tehdy politici a s nimi spříznění architekti přidávali další a další technicky náročné požadavky na stavbu, až se její cena vyšplhala dokonce nad už tehdy velmi vysoký pražský komerční průměr. Nakonec město muselo celý tento nerentabilní projekt zastavit. 

Může tedy oslovit jakéhokoli developera?

Samozřejmě. Město musí vybrat dodavatele v rámci výběrového řízení. Problém ale je, že neumí ani zadat podmínky soutěže tak, aby vybralo skutečně tu nejvýhodnější nabídku. Městu jsme už předložili řadu možností výstavby a nyní jsme přišli se zajímavým nápadem: ať město prodá své zastavitelné pozemky za tržní cenu s tím, že je po výstavbě bytů odkoupí zpět i s postaveným bytovým domem. Ten bude muset splňovat předem dané parametry kvality a soutěžit se bude jen cena, za kterou městu developer zpětně nemovitost odprodá. Město bude mít zaručeno předkupní právo.

Tento systém může využít jen Praha?

Ale vůbec ne. Jakékoli město, stát nebo státní organizace, které vlastní pozemky, nebo třeba i církev. Je to jednoduchý nápad, pro majitele pozemků zcela bezrizikový, ale samozřejmě je třeba ho velmi podrobně právně a stavebně připravit a rozpracovat. A to už jsme udělali. V tom je ta velká výhoda, kterou nabízíme. Městu tím dáváme zadarmo své dlouholeté know-how. Naši komerční výstavbu to nijak neohrozí. Stavíme totiž většinou v zahraničí. V Maďarsku, Polsku, Srbsku, dokonce i na Balkáně jsou dnes podmínky k výstavbě daleko transparentnější než v Praze.

Když svým zahraničním kolegům nebo partnerům vysvětluji, jak funguje povolování staveb v Česku, vůbec nechápou, o čem to mluvím. Jsme ale česká firma, zkušení stavaři, architekti a projektanti. Jsou za námi tisíce postavených bytů, množství kanceláří a obchodních center a trápí nás, kam se situace v Česku dostala. 

To je důvod, proč městu nabízíte zdarma své know-how?

Chceme na konkrétním příkladu ukázat, že výstavba dostupného bydlení je možná. Chceme tak pomoci městu pohnout se z místa.