Politika před ekonomikou: USA blokuje Vietnamu cestu k tržnímu statusu

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že zamítlo žádost Vietnamu o zařazení do kategorie tržních ekonomik. Rozhodnutí přichází navzdory nedávnému posílení vztahů mezi oběma zeměmi.

Politika před ekonomikou: USA blokuje Vietnamu cestu k tržnímu statusu
Politika před ekonomikou: USA blokuje Vietnamu cestu k tržnímu statusu | vytvořeno pomocí Dalle

Vietnam je od roku 2002 klasifikován jako "ne-tržní ekonomika" kvůli státním zásahům do ekonomických záležitostí. Mezi další země s tímto označením patří Čína, Rusko a Severní Korea.

Ministerstvo obchodu USA své rozhodnutí odůvodnilo tím, že "rozsáhlý vládní zásah do vietnamské ekonomiky zkresluje vietnamské ceny a náklady". To podle ministerstva znemožňuje použití těchto údajů pro výpočet antidumpingových cel.

Vietnam podal žádost o změnu klasifikace v září loňského roku, kdy prezident Joe Biden navštívil zemi a vztahy byly povýšeny na "komplexní strategické partnerství". Hanoj argumentovala nedávnými ekonomickými reformami a politickými závazky.

Rozhodnutí přichází v citlivém období před listopadovými volbami v USA. Někteří američtí zákonodárci, včetně republikánů i demokratů, se postavili proti přehodnocení statusu Vietnamu. Poukazují na problémy jako kontrolovaná měna, nedostatek pracovních práv a státní zásahy do ekonomiky.

Vietnam vyjádřil zklamání nad tímto rozhodnutím a označil ho za nespravedlivé vzhledem k "pozitivním zlepšením" ve vietnamské ekonomice.