Nvidia stále kraluje. „Nejdůležitější firma světa,“ klaní se analytik

Trh však od firmy očekával víc, protože v posledních několika čtvrtletích výrazně překonávala i ta nejagresivnější očekávání.

Nvidia stále kraluje. „Nejdůležitější firma světa,“ klaní se analytik
Nvidia je hegemonem křemíkového světa | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Americkému výrobci čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 168 procent na 16,6 miliardy dolarů (373,7 miliardy korun) a tržby byly rekordní. Firmě se daří díky jejímu dominantnímu postavení při výrobě čipů pro umělou inteligenci (AI). Vyplývá to z prohlášení společnosti. Výhled firmy na třetí čtvrtletí však nenaplnil vysoká očekávání analytiků a akcie firmy po oficiálním uzavření americké burzy klesají.

Zisk na akcii činil 68 centů, zatímco analytici čekali zisk jen 64 centů na akcii. Tržby se meziročně zvýšily o 122 procent na 30,04 miliardy dolarů. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím stouply o 15 procent. Analytici očekávali tržby 28,7 miliardy dolarů. Tržby divize datových center vzrostly o 154 procent na rekordních 26,3 miliardy a rovněž tak překonaly prognózy analytiků, kteří je čekali ve výši 25,15 miliardy dolarů.

Trh však od firmy očekával víc, protože v posledních několika čtvrtletích výrazně překonávala i ta nejagresivnější očekávání. Tentokrát však předpověděla hrubou marži za třetí čtvrtletí, která by mohla zaostávat za tržními odhady. A stejně tak tržby, které byly do značné míry v souladu s odhady, což neudělalo dojem na investory.

Ti v poslední době závratně zvýšili hodnotu akcií firmy, protože sázejí na budoucnost AI, a akcie klesly až o šest procent, upozornila agentura Reuters. Mírná prognóza zastínila i skutečnost, že zisk a tržby za druhé čtvrtletí překonaly očekávání a firma oznámila zpětný odkup akcií.

„Tady je problém, že výše překonání byla tentokrát mnohem menší, než jsme vídali,“ řekl stratég firmy Carson Group Ryan Detrick. „Dokonce i výhled do budoucna byl zvýšen, ale opět ne o takový rozsah, jako v předchozích čtvrtletích. Je to skvělá společnost, která stále zvyšuje tržby o 122 procent, ale zdá se, že laťka byla v této výsledkové sezoně nastavena až příliš vysoko.“

Ve třetím čtvrtletí očekává firma upravenou hrubou marži 75 procent, plus minus půl procentního bodu. Analytici podle agentury LSEG v průměru předpovídají hrubou marži 75,5 procenta. V tomto čtvrtletí očekává společnost růst tržeb na 32,5 miliardy dolarů. Analytici předpokládají tržby 32 miliard.

„Výrobce čipů Nvidia je v současnosti nejdůležitější společnost světa a na zveřejnění jejích čtvrtletních výsledků se upíraly zraky celého investičního světa,“ sdělil ČTK analytik Portu Marek Malina. Upozornil, že akcie Nvidie si letos připsaly již 158 procent a za pět let až 2 871 procent, protože se firma stala symbolem rozmachu AI.

Technologie firmy byly původně vyvinuty pro grafické karty, poté se však ukázalo, že se ideálně hodí i pro výpočetní práci spojenou s výukou aplikací umělé inteligence a staly se důležitou technologií pro budoucnost AI. Firma také vyrábí čipy pro herní průmysl a automobily. Těží také ze souvisejícího obchodu se softwarem a službami.