Nový hit tabákového průmyslu: Nikotinové sáčky Zyn zažívají prudký vzestup

Tabákový průmysl našel nový hit v podobě nikotinových sáčků Zyn. Tento produkt, vlastněný společností Philip Morris International, zažívá v posledních letech dramatický nárůst popularity.

Nový hit tabákového průmyslu: Nikotinové sáčky Zyn zažívají prudký vzestup
Nový hit tabákového průmyslu: Nikotinové sáčky Zyn zažívají prudký vzestup | foto: Shutterstock.com

Zyn jsou ochucené nikotinové kapsle prodávané v malých kulatých obalech. Uživatelé oceňují jejich diskrétnost a snadné použití.

Čísla hovoří jasně - v roce 2023 dosáhly dodávky Zynu ve Spojených státech 385 milionů balení, což představuje 62% nárůst oproti předchozímu roku. Pro rok 2024 se očekává další 35% růst. Tento prudký nárůst poptávky vedl dokonce k dočasnému nedostatku produktu, který fanoušci označili jako "Zynpocalypse".

Úspěch Zynu je přičítán několika faktorům. Agresivní marketingová strategie zahrnuje masivní digitální reklamu, sponzoring různých akcí a využití tzv. "Zynfluencerů" na sociálních sítích. Společnost v roce 2023 utratila za digitální reklamu přes 600 milionů korun, což představuje nárůst o 1300 % oproti předchozímu roku.

Produkt je prezentován jako zdravější alternativa ke kouření, ačkoli odborníci varují před nedostatkem dlouhodobých studií o jeho zdravotních účincích. Někteří uživatelé, jako 26letý Danny Whalen, přešli na Zyn z jiných forem tabáku a věří, že jde o čistší a bezpečnější možnost, jak konzumovat tabák.

Reakce na rostoucí poptávku je zřejmá - Philip Morris International nedávno oznámil investici 600 milionů dolarů do nové výrobní továrny v Coloradu.

Přestože je Zyn prezentován jako bezpečnější alternativa, odborníci na veřejné zdraví varují před riziky spojenými s užíváním nikotinu, včetně vysoké návykovosti. Někteří navrhují, že by nikotinové sáčky měly být dostupné pouze na lékařský předpis nebo v rámci programů pro odvykání kouření.