Nereálné plány

Nové služby pro seniory a handicapované potřebujeme. Jenže vládní politici na nich nyní chtějí sbírat laciné politické body. Slibují nereálná opatření, na která chybí lidi i peníze

Nereálné plány
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) se pochlubilo, že spolu s resortem zdravotnictví připravuje novinku pro nejpotřebnější občany – seniory a handicapované ve špatném zdravotním stavu, kteří potřebují využívat jak sociálních, tak zdravotních služeb. Má se tak konečně zaplnit takzvané sociálně-zdravotní pomezí, kdy absenci těchto služeb už dlouhé roky kritizují odborníci na sociální politiku. Přiznejme si, že plány Jurečky a spol. se čtou moc dobře:

„K dispozici budou lidem zdravotní sestry, ošetřovatelky, sociální pracovníci, fyzioterapeuti, kliničtí psychologové či ergoterapeuti,“ slibují lidé z okolí ministra. Vzdálili se realitě tolik, že ji snad už ani nevnímají. Tu přitom stačí popsat velmi stručně.

Zdravotní sestry – nejsou. Ošetřovatelky – nejsou. Sociální pracovníci – nejsou. Fyzioterapeuti – nejsou. Kliničtí psychologové – nejsou. Ergoterapeuti – nejsou.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit