Myšlenky online: nové zařízení umožňuje vyhledávání pouhým přemýšlením

Arnav Kapur, postgraduální student z Massachusetts Institute of Technology (MIT), představil veřejnosti průlomové zařízení s názvem AlterEgo. Toto nositelné zařízení, připomínající sluchátka, umožňuje uživatelům „komunikovat“ s technologií, aniž by museli vyslovit jediné slovo.

Myšlenky online: nové zařízení umožňuje vyhledávání pouhým přemýšlením
Myšlenky online: Nové zařízení umožňuje vyhledávání pouhým přemýšlením | MIT Labs

AlterEgo funguje na principu zachycování signálů, které vznikají při vnitřním vyslovení určitého slova. Tyto signály jsou odeslány do systému, který vyhledá odpověď na internetu. Informace je následně předána uživateli prostřednictvím vibrací do lebky, což umožňuje slyšet odpověď jako vnitřní hlas, aniž by byla narušena schopnost slyšet okolní zvuky.

Podle MIT Media Lab tato technologie umožňuje zcela diskrétní interakci mezi člověkem a počítačem, která se odehrává na čistě interní úrovni. Uživatelé mohou tiše přenášet a přijímat informace bez viditelné aktivity a bez narušení soukromí.

Zařízení bylo demonstrováno v praxi, když Kapur bez viditelné námahy řešil složité matematické úlohy a odpovídal na otázky týkající se geografie, a to vše bez verbální komunikace.

AlterEgo má kromě běžného využití obrovský potenciál pomáhat lidem s poruchami řeči, včetně pacientů trpících amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) nebo roztroušenou sklerózou (RS). Hlavním cílem projektu je právě podpora komunikace pro tyto skupiny osob.

Vývojáři věří, že tato technologie může v budoucnu sloužit jako „druhé já“, které by díky propojení s internetem a umělou inteligencí rozšiřovalo naše kognitivní schopnosti v každodenním životě. Přestože někteří mohou tuto vizi považovat za dystopickou, AlterEgo bezpochyby představuje fascinující pokrok v oblasti interakce člověka s technologií.