Mají vždy dobrou náladu, nic po vás nechtějí a neremcají. Lidé se zamilovávají do chatbotů umělé inteligence

Najít si romantického AI společníka může pomoci lidem, kteří mají problém navázat romantické vztahy kvůli nemoci, špatné hybnosti nebo dalším překážkám. Co ale ti, kteří by neměli mít problém sehnat si lidského partnera či partnerku?

Mají vždy dobrou náladu, nic po vás nechtějí a neremcají. Lidé se zamilovávají do chatbotů umělé inteligence
Zamilovali jste se do umělé inteligence? | Hrot24, vytvořeno v OpenArt AI

Chatboti umělé inteligence jako například ChatGPT se stali běžnou součástí našich životů. S mnohým nám pomohou, neodmlouvají a jsou milí. Někdy bychom si přáli, aby takoví byli i naši partneři. Poslední dobou je na vzestupu nový typ AI chatbotů, a to romantičtí a sexuální společníci s rozsáhlými možnostmi přizpůsobení, včetně fyzických a osobnostních rysů. Tito chatboti mají navíc vlastnosti velmi podobné těm lidským, což zvyšuje náchylnost jejich uživatelů k vytváření citových vazeb, dokonce až k tomu, že se zamilují.

V současné době můžeme najít více než 100 aplikací, které nabízejí romantické a sexuální společníky poháněné umělou inteligencí. Například myanima.AI, Eva AI, Nomi.AI a Replika. Tito chatboti jsou pozoruhodně podobní lidem a vyvíjejí se na základě konverzace se svým uživatelem, takže jejich reakce postupem času čím dál tím více odpovídají zájmům, potřebám a komunikačním stylům svých uživatelů.

AI chatboti mohou pomoci zmírnit pocit samoty a povzbudit své uživatele. Jedna studie dokonce odhalila, že lidé během konverzace s nimi cítí větší emocionální spojení než s méně citlivými lidmi. „Najít si“ romantického a sexuálního AI společníka může pomoci jedincům, kteří mají problém navázat romantické vztahy s lidmi kvůli nemoci, sexuálním potížím, psychologickým překážkám nebo poruchám mobility.

Panují však obavy, že AI romantičtí chatboti mohou narušit vývoj sociálních schopností u jedinců, kteří s nimi komunikují. Takovíto společníci nabízejí neustálou dostupnost a zároveň jsou naprogramováni tak, aby se vyhýbali konfliktům a nutnosti kompromisů. To však při konverzaci s reálným člověkem očekávat nemůžete, s lidmi se vždy ne na všem shodnete.

Je třeba mít vyvinuté sociální dovednosti natolik, abyste byli schopni se domluvit na kompromisech. Proto se někteří odborníci obávají, že lidé, kteří jsou zvyklí na komunikaci se svým AI společníkem, nebudou schopni řešit konfliktní nebo jinak složité situace s ostatními lidmi. Také neustálá dostupnost chatbotů může vést k sociální izolaci a emoční závislosti.

I přes tyto potenciální hrozby jsou AI romantičtí chatboti dobrým řešením pro ty z nás, kteří si jen problematicky nacházejí partnera a cítí se osamělí.