Lev v plechovce

Jihoafrická republika zakazuje chov lvů v zajetí. Jako mláďata slouží k mazlení s turisty, jako dospělí jedinci lovcům trofejí k odstřelu ve výběhu při hře na divočinu

Lev v plechovce
Mezi divokým lvem a jeho bratrancem vychovaným v kleci je rozdíl asi jako mezi vlkem a vlčákem | foto Profimedia.cz

Ta fotka mohla být hitem při promítání snímků z vaší jihoafrické dovolené. Hladíte na ní lvíče nebo ho krmíte z lahve. Průvodce vám k tomu poví srdceryvnou historku o tom, že v zajetí držené lvici museli mládě odebrat, protože matka neměla mléko, takže tady konáte dobrý skutek. Ano, dobrý skutek pro lovce, který si „koťátko“ o nějaký ten rok později, až vyroste do plné síly, zastřelí v prostorné ohradě poté, co mu ho chovatelé šelem přivedou přímo před hledí pušky.

Jenže kšeft s „lovem lvů v plechovce“ (canned hunting) má v Jihoafrické republice namále. Ministryně životního prostředí Barbara Creecyová v květnu oznámila, že lví byznys v dohledné době ukončí. Ještě není jasné, jak přesně a v jakém časovém rámci to bude probíhat. Prozatím víme jen to, že politici z Afrického národního kongresu vyhoví šestisetstránkové a dva roky zpracovávané zprávě odborníků, kteří dosavadní praxi mají za škodlivou pro reputaci země jako šampiona ochrany kontinentální zvířeny.

Není lev jako lev

V zemi momentálně žije ve volné přírodě podle různých odhadů mezi dvěma a třemi tisíci lvů, zatímco ve třech stovkách specializovaných farem jich chovají osm až dvanáct tisíc, tedy třikrát až čtyřikrát víc než svobodně v savaně. Že by tedy v Jihoafrické republice našli obchodní model, který mizející predátory zachrání pro budoucí generace?

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit