Končíme se splácením. Jak 590 slov spustilo čínskou hypoteční rebelii

Dopis naštvaných klientů developerské firmy Evergrande odstartoval v Číně nevídaný masový protest. Nedokázala jej umlčet ani pověstná komunistická cenzura

Končíme se splácením. Jak 590 slov spustilo čínskou hypoteční rebelii
Sisyfovský boj s covidem působí Číně velké ekonomické škody, krach realitního trhu by ale byl hotovou katastrofou. | Profimedia.cz

Zeptáte-li se znalců Číny na největší hrozby pro tamní ekonomiku pro příští měsíce, bezesporu každý z nich jmenuje také realitní sektor. Ten patřil v poslední dekádě mezi hlavní tahouny čínského hospodářského růstu – stavebnictví přispívá k HDP zhruba čtvrtinou.

Zároveň ale developeři ve snaze uspokojit poptávku po bydlení nasekali obrovské dluhy, s jejichž pomocí masivní výstavbu financovali. Nebezpečně rostoucí podíl „stavebního“ dluhu v bilancích bank nakonec přiměl k reakci i čínské vedení. V roce 2020 se komunisté rozhodli přistřihnout stavebním firmám křídla a zavedli takzvané pravidlo tří červených linií. Zjednodušeně řečeno, nová pravidla měla znemožnit další půjčování developerům s příliš vysokými závazky.

Hlavní cíl toto opatření sice splnilo, zároveň se ale mnoho developerských firem odříznutých od dluhového financování dostalo do problémů s likviditou. Po celé Číně se kvůli tomu pozastavily desítky bytových projektů a některé společnosti, včetně druhé největší Evergrande, se ocitly v platební neschopnosti.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit