Zlepšení dostupnosti bydlení? Česko potřebuje 25 tisíc nájemních bytů ročně, vyjde to na 100 miliard korun

Do dvou let stát plánuje vystavět pět tisíc dostupných nájemních bytů. Zatím na to má sedm miliard korun.

Do dvou let stát plánuje vystavět pět tisíc dostupných nájemních bytů. Zatím na to má sedm miliard korun.

Celý článek
0

„Lepší než lidské oko.“ Muskův Neuralink vyvíjí nadějný implantát pro obnovu zraku

Elon Musk se svým Neuralinkem zaznamenal další úspěch. Jeho experimentální implantát zaměřený na obnovu zraku získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označení „průlomové zařízení“.

Elon Musk se svým Neuralinkem zaznamenal další úspěch. Jeho experimentální implantát zaměřený na obnovu zraku získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označení „průlomové zařízení“.

Celý článek
0

Chemikálie z obalů kontaminují potraviny i naše těla. Znepokojivé, říkají vědci

Vědci odhalili několik tisíc druhů chemikálií, které se z obalů uvolňují do potravin a následně se ukládají v lidském těle. „Je znepokojivé, že u obrovské většiny z nich vůbec nevíme, jaký mají dopad na naše zdraví,“ upozorňují vědci.

Vědci odhalili několik tisíc druhů chemikálií, které se z obalů uvolňují do potravin a následně se ukládají v lidském těle. „Je znepokojivé, že u obrovské většiny z nich vůbec nevíme, jaký mají dopad na naše zdraví,“ upozorňují vědci.

Celý článek
0

Čínskou pobočku PwC doběhl skandál Evergrande. Pověst velkých auditorských firem je v troskách

Auditorské firmy takzvané Velké čtyřky – PwC, Deloitte, EY a KPMG – čelí kritice, že v podstatě jen berou peníze za to, že pomáhají velkým klientům krýt účetní podvody. Skandály v Číně takovým tvrzením nahrávají.

Čínskou pobočku PwC doběhl skandál Evergrande. Pověst velkých auditorských firem je v troskách
ilustrační foto | Brookgardener / Shutterstock.com

Velkoryse navržená hrubá stavba honosného kampusu na jihočínském ostrově Chaj-nan zeje prázdnotou. Stavbu loni započala firma PwC Zhong Tian, běžně známá jako PwC China či prostě čínská pobočka PwC (dříve PricewaterhouseCoopers). Tu však dostaly do úzkých dozvuky její auditorské práce pro dnes již zkrachovalou obří developersko-realitní firmu Evergrande – a stavba se zadrhla. 

Ironie osudu tomu chtěla, že PwC chtěla kampus (oficiálně zvaný Reimagine Park) využít jako školicí institut pro „budování důvěry ve vůdcovské kvality“. Důvěry si však v dnešní Číně mnoho neužívá, ani na straně klientů, ani – co je neméně důležité – na straně tamních úřadů. 

Strategické přezkoumání 

Podle pracovníků na stavbě jednoho ze sousedních projektů stojí práce na Reimagine Parku již od poloviny července. Podle dalších zdrojů listu Financial Times je projekt ve fází „strategického přezkoumávání“. Tento proces se odehrává v době, kdy se čínská odnož PwC potýká s finančními sankcemi ze strany čínské vlády.  

Firma byla po dlouhých čtrnáct let auditorem společnosti Evergrande. Za celou tu dobu nevznesla proti jejímu účetnictví jedinou námitku, což ji teď přichází velmi draho. Čínské úřady letos oznámily, že dceřiná společnost Evergrande systematicky nadhodnocovala příjmy; rozdíl mezi účetním stavem a realitou nakonec čítal 78 miliard dolarů, aniž by si toho PwC povšimla. 

Rekordní tresty 

A teď úřady udělily PwC China šestiměsíční zákaz činnosti a masivní pokutu ve výši 441 milionů jüanů (62 milionů dolarů) s tím, že zaměstnanci podvody v účetnictví Evergrande „zatajili nebo dokonce schválili“. Pekingské ministerstvo financí se postaralo o zákaz a pokutu ve výši 116 milionů jüanů. Burzovní regulátor zase auditorské firmě zabavil odměnu, jež za práci pro Evergrande obdržela (27,7 milionu jüanů), a uložil jí pokutu 297 milionů jüanů. Jsou to nejpřísnější tresty, jaké kdy účetní firma takzvané Velké čtyřky v Číně obdržela. 

Problémy s  Evergrande se však na reputaci PwC China podepsaly již v mezidobí. Firma začala ztrácet klienty a - v očekávání nepěkné finanční budoucnosti - snižovat náklady včetně propouštění zaměstnanců. 

PwC China přitom dlouho byla největší účetní firmou v zemi (měřeno výší zisků). Tuto pozici si získala především svým angažmá v developerském sektoru. Mezinárodní šéfové PwC minulý týden jmenovali novou vedoucí čínské pobočky, Hemione Hudsonovou. V dopise zaměstnancům na uvítanou uvedla, že nadcházející týdny „nebudou jednoduché“. 

Podle všeho má v tom bodě pravdu. Reimagine Park stojí na 16akrovém pozemku u malebného zálivu Chaj-tchang, turistického centra ve městě San-ja na tropickém jihočínském ostrově Chaj-nan. Měl být dokončen v příštím roce. Plány počítaly s energeticky superúsporným objektem sestávajícím z devíti futuristicky propojených budov. 

Skok do budoucnosti 

PwC China v roce 2022 uvedla, že do projektu investuje více než miliardu jüanů, zhruba 140 milionů dolarů. Podle Financial Times dokonce vyzvala partnery firmy, aby do projektu osobně investovali. Není přitom jasné, zda PwC využila i jiné zdroje financování. Institut počítal s tím, že bude otevřen širokému okruhu čínských studentů, odborníků a zaměstnanců PwC.  

Když však reportéři listu staveniště minulý týden navštívili, našli na místě jen hrubé stavby tří budov. „Dělníci odešli koncem července. Bylo jich tu spousta, teď je tu prázdno,“ řekl jeden z dělníků, kteří stavěli silnici vinoucí se kolem kampusu. „Musí to mít něco společného s Evergrande. Už nejsou peníze,“ dodal. 

„V Reimagine Parku jde o vytváření silných a strhujících zážitků, kde podniky, vlády a komunity mohou budovat vzájemnou důvěru,“ uvedl loni tehdejší předseda PwC China Raymund Chao v propagačním videu, v němž si plácl s vlastním avatarem. „Pojďme společně skočit do budoucnosti,“ řekl. 

Ona budoucnost však nejspíš vypadá jinak, než si Chao představoval. Na přípravě učebních osnov pro zamýšlenou instituci zvanou „PwC Asia Pacific Trust Leadership Institute“ s jeho firmou spolupracovaly Insead Business School, Thunderbird School of Global Management a Danish Design Centre. Tyto tři instituce však novinářům sdělily, že se na projektu již nepodílejí. 

To není jediný chajnanský neúspěch PwC. Ve městě Tan-čou, na sever od nedokončeného Reimagine Parku, investovala PwC China miliardy jüanů na výstavbu umělého ostrova ve tvaru orchideje. Záměrem bylo postavit tam zábavní park, nákupní zónu, svatební obřadní síň a luxusní rezidence. Vysoce postavený chajnanský politik Čang Čchi, který projekt schvaloval, však byl v roce 2020 odsouzen za korupci. V roce 2022 úřady nařídily demolici části projektu kvůli porušení ekologických a stavebních předpisů. 

Auditoři pod tlakem 

V suchu však nejsou ani konkurenti PwC z takzvané Velké čtyřky – Deloitte, EY a KPMG. Například Deloitte již loni dostala mastnou pokutu ve výši 30,8 milionu dolarů za to, že řádně neposoudila kvalitu aktiv společnosti China Huarong Asset Management. Podle nedávné zprávy agentury Reuters  je čínské ministerstvo „znepokojeno kvalitou práce těchto firem pro místní čínské společnosti“. 

Číňané tak nahlas formulují obavy, jež se na Západě objevují od roku 2001, kdy firma Arthur Andersen pomohla Enronu, americkému obchodníkovi s energiemi, našlehat si neexistujících 600 milionů dolarů zisku. Při každém další auditním skandálu se tyto vynoří znovu: že situace, za níž si firmy platí auditory, aby jim potvrdili bezúhonnost účetnictví, je nevyhnutelně semeništěm střetu zájmů. 

Dotyčné firmy jen velmi nerady slyší, že v podstatě berou peníze za to, že pomáhají velkým klientům krýt účetní podvody. Přehlédnutá skoro osmdesátimiliardová sekera v kauze Evergrande jim ve vyvrácení těchto obvinění zrovna nepomáhá.