EY a KPMG profitují z problémů PwC v Číně

V posledních měsících došlo v Číně k výraznému odlivu klientů od účetní firmy PricewaterhouseCoopers (PwC). Více než 40 čínských společností, včetně významných státních podniků a finančních institucí, ukončilo spolupráci s PwC nebo zrušilo plány na její najmutí. Tento vývoj je důsledkem probíhajícího vyšetřování role PwC v auditu problémové developerské společnosti China Evergrande Group.

EY a KPMG profitují z problémů PwC v Číně
EY a KPMG profitují z problémů PwC v Číně | foto: Shutterstock.com

Největšími beneficienty této situace jsou konkurenční firmy Ernst & Young (EY) a KPMG. Podle analýzy dokumentů získaly tyto dvě společnosti více než polovinu bývalých klientů PwC. EY převzala nejméně 12 klientů, včetně velkých státem podporovaných finančních institucí jako China Life, PICC a China Cinda Asset Management. Celkové auditní poplatky těchto 12 firem přesáhly v loňském roce 230 milionů jüanů (přibližně 32 milionů dolarů).

KPMG získala také minimálně 12 firem od PwC, které v roce 2023 zaplatily auditní poplatky v celkové výši asi 160 milionů jüanů (22,4 milionu dolarů). Mezi tyto klienty patří státem vlastněné společnosti China Telecom a China Taiping Insurance.

Odliv klientů PwC je částečně způsoben obavami z potenciálních sankcí a doporučením čínských regulátorů, aby státní firmy a kotované společnosti byly opatrné při najímání auditorů, kteří byli v posledních třech letech sankcionováni.

Podle profesora účetnictví Fan Zhongwena z City University of Hong Kong bude trvat nějaký čas, než PwC obnoví svou pověst. Mezitím se očekává, že ztráty klientů PwC budou v krátkodobém horizontu pokračovat.

Tento vývoj může mít významný dopad na postavení PwC na čínském trhu, kde byla v roce 2022 nejvýnosnějším auditorem s příjmy ve výši 7,92 miliardy jüanů (1,1 miliardy dolarů).