Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

Jak nejlépe pomoci firmám

Jak zdárně uspokojit potřeby malých a středních podniků v době krize? Podpůrná síť v Praze hledala odpovědi, jak firmám pomoci

Jak nejlépe pomoci firmám
Zleva: O. Šimek (TC AV ČR), A. Jarmoliková (TC AV ČR), M. Filipenská (ESA BIC-JIC), V. Kobera (MDČR), C. Aguilera (EUSPA), S. Speidel (ESA) | Enterprise Europe Network

V Praze se sešli zástupci Enterprise Europe Network, největší světové sítě na podporu podnikání. Třídenní akci pořádala Evropská komise, Evropská rada pro inovace a Výkonná agentura pro malé a střední podniky (EISMEA) a Technologické centrum AV ČR, které je koordinátorem sítě v České republice.

„Nová síť, nová realita, nový dopad,“ bylo mottem výroční konference mezinárodní sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network* (dále EEN), která se letos konala ve dnech 25. až 27. října v Praze. Konference se soustředila na aktuální otázku: Jak může síť co nejlépe uspokojit měnící se potřeby a zájmy malých a středních podniků (MSP) v měnícím se světě?

Vznikající podpora

Síť EEN vznikla v roce 2008 na popud Evrop­ské komise se záměrem podpořit rozvoj a mezinárodní působnost ambiciózních inovativních malých a středních evropských firem. Dnes je síť aktivní v 67 zemích světa, kde má téměř 500 partnerů, a je největší světovou platformou na podporu podnikání. Jejím posláním je zvyšovat konkurenceschopnost MSP v mezinárodním měřítku. Síť poskytuje konzultace týkající se podnikatelského rozvoje firem a vytváření příležitostí pro navazování mezinárodních obchodních a technologických partnerství. Nabízí také přístup do mezinárodní databáze obchodních a technologických nabídek a poptávek. Síť nabízí pomoc ohledně financování inovací a rozvoje firem, ochrany průmyslových práv a také poradenství v otázkách dnes velmi aktuální udržitelnosti a digitalizace s cílem posílit odolnost podniků v nestabilním prostředí. V České republice je síť zastoupena šesti regionálními partnery v čele s Technologickým centrem AV ČR.

Závěrečné shrnutí konference: zleva B. Weidel (EISMEA), J. Boratynski (DG GROW), S. Jirásková (TC AV ČR), F. Ranson (moderátorka)
Enterprise Europe Network

Osobní setkání členů EEN v Praze bylo rozsahem na úrovni velkých byznysových konferencí, diskusemi, workshopy i jednáními zaplnilo prostory O2 universa. Konference se zúčastnilo 183 řečníků, více než 500 členů sítě na místě a dalších téměř 700 sledujících online v 55 zemích světa. Ve 27 sekcích si partneři sítě, zástupci institucí EU a další důležití stakeholdeři vyměňovali názory na to, jak může síť přispět k transformaci evropského průmyslu, sdíleli osvědčené postupy pro zlepšení kvality a zviditelnění služeb a diskutovali o způsobech, jak podpořit spolupráci a synergie mezi členy sítě.

Vesmír jako nový segment

Konference byla strukturována do čtyř hlavních okruhů, které odrážely priority sítě: průmyslová transformace, evropský jednotný trh, inovace a kvalita. Přinesla také řadu dalších důležitých témat, jako byla podpora internacionalizace firem, budoucí role dodavatelských řetězců, zlepšování služeb pro klienty. Pozornost se věnovala i tématům týkajícím se nových segmentů trhu, mezi něž jednoznačně patří vesmír. Pro vesmírné projekty byla vyvinuta řada řešení, která v současnosti nacházejí uplatnění v mnohých pozemních aplikacích – ať už v dopravě, zdravotnictví, energetice, nebo v precizním zemědělství. Firmy mohou tyto technologie implementovat, a tím přinášet na trh nové produkty a služby.

Téma vesmíru neslo v rámci konference výraznou českou stopu, neboť čeští partneři se v oblasti podpory využívání vesmírných technologií v běžném životě občanů dlouhodobě angažují. „Vesmír je jedním z nejvýznamnějších hnacích motorů inovací současnosti, kde mohou firmy hledat řešení svých potřeb,“ řekl na úvod diskuse o komercializaci inovací v sektoru vesmíru Ondřej Šimek z Technologického centra AV ČR, které je také ESA Technology Brokerem pro Českou republiku.

Sekce: The Single Market at 30: more opportunities for SMEs, hovoří J. Ryšavá (Centrum pro regionální rozvoj České republiky)
Enterprise Europe Network

Diskuse o využití vesmírných technologií se zúčastnili i zástupci Ministerstva dopravy ČR (MD ČR), Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA), Evropské vesmírné agentury (ESA) a ESA Business Incubation Centre Brno (ESA BIC). Hovořili o možnostech rozvoje a významu využití vesmírných technologií v pozemních aplikacích, o podpůrných programech a o financování při transferu technologií.

„Český stát má velký zájem podporovat vysoce inovační prostředí výzkumu a využití vesmíru a přes aktivity technologických brokerů i inkubaci firem zvyšovat návratnost veřejných prostředků investovaných do výzkumu vesmíru,“ uvedl Václav Kobera, ředitel odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací MD ČR.

Přesná kamera i diabetes

Na konferenci se představilo i několik českých firem, kterým Technologické centrum AV ČR (TC) v rámci sítě EEN pomohlo vyrůst a rozvíjet se v mezinárodním měřítku. Například mladá progresivní firma Iterait, vyrábějící inteligentní kamerku VIVIDI. Kamerka počítá příchozí a odchozí návštěvníky tam, kde je potřeba, a dokáže změřit řadu dalších parametrů, které dnes využívá například Praha při monitoringu parkování a silniční infrastruktury. Spolupráce TC se společností Iterait začala v roce 2019 a firmě přinesla prvního partnera v Německu.

„Partnerství s německou firmou Infinite Devices, které jsme navázali díky Techno­logickému centru, bylo impulzem pro to, abychom dále pracovali na zahraniční expanzi. Ve spolupráci s lidmi z EEN jsme si postupně ujasnili obchodní strategii firmy a díky tomu jsme získali další zahraniční zákazníky,“ zhodnotil přínos EEN ředitel společnosti Iterait Adam Blažek.

Lenka Röhryová z firmy Vitadio využila podpory TC a služeb EEN již v začátcích podnikání, kdy měla společnost hotovou první generaci zařízení pro léčbu diabetu druhého typu zaměřenou na úpravu životního stylu, jež je v současnosti hrazeno německým systémem zdravotního pojištění a prodává se i v několika dalších zemích Evropy. „Technologické centrum nám také pomohlo najít prvního byznys anděla, který se v průběhu času potvrdil jako velmi cenný partner,“ dodává ke spolupráci Lenka Röhryová.

Networking
Enterprise Europe Network

Jako další příklad úspěšné spolupráce s TC se v rámci konferenčních dnů představila i firma Stabilplastik, výrobce a prodejce plastových přepravních palet ze směsného plastu, které jsou stoprocentně recyklovatelné a oproti klasickým dřevěným paletám mají řadu výhod. Díky bezodpadové výrobě nezatěžují více životní prostředí a mají nižší uhlíkovou stopu než palety z čistého plastu či palety dřevěné. „Spolupráce s TC AV ČR nám významně pomohla, protože díky zapojení do sítě se o nás v Evropě ví. Odborníci z TC AV ČR nám pomohli najít partnera v Dánsku, jenž se ukázal jako silný strategický partner a otevřel nám dveře do celé Skandinávie,“ hodnotí pozitivní dopad spolupráce Patrik Luxemburk, ředitel společnosti.

„Konference byla skvělou příležitostí, jak se po dlouhé době opět setkat s partnery sítě a poznat nové kolegy. Ráda bych poděkovala našim českým partnerům z Technologického centra za uspořádání velmi úspěšné akce,“ loučila se závěrem Muriel De Grande, vedoucí sektoru EISMEA.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme se mohli podílet na této významné akci a přivítat v Praze kolegy z celého světa. Skvělá atmosféra, živé diskuse nad otázkami, jak co nejlépe pomáhat firmám, a obrovská pozitivní energie, která byla cítit z tohoto setkání, jsou příslibem, že společně dokážeme být dobrým partnerem našim klientům a že jim pomůžeme překonat úskalí dnešní krize a vyjít z této nelehké doby silnější,“ hodnotila konferenci Silvia Jirásková, která je koordinátorkou EEN pro ČR a vedoucí Oddělení rozvoje podnikání v Technologickém centru AV ČR. 

Poznámka: * Aktivity sítě Enterprise Europe Network jsou financované ze Single Market Programme a v České republice spolufinancované MPO ČR. Díky této podpoře jsou služby firmám nabízeny bezplatně.