Inflace zůstává krotká: Červenec pravděpodobně potvrdí dvouprocentní růst

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní údaje o inflaci za červenec 2024. Analytici předpokládají, že meziroční růst spotřebitelských cen zůstane na úrovni dvou procent, stejně jako v červnu. Toto očekávání sdílí i Česká národní banka (ČNB) ve své nejnovější prognóze.

Inflace zůstává krotká: Červenec pravděpodobně potvrdí dvouprocentní růst
Inflace zůstává krotká: Červenec pravděpodobně potvrdí dvouprocentní růst | foto: Shutterstock.com

Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus, očekává meziměsíční nárůst cen o 0,5 procenta. K tomuto zvýšení by měly přispět především vyšší ceny potravin, pohonných hmot, stravovacích a ubytovacích služeb a rekreace. Naopak zlevnění se očekává u oděvů a vybavení pro domácnost.

Inflace v České republice v posledních letech zaznamenala výrazné výkyvy. V letech 2022 a 2023 se země potýkala s dvoucifernou inflací, která klesla pod 10 % až v červnu 2023. Výrazný pokles nastal v lednu 2024, kdy inflace skokově klesla na 2,3 %. Od té doby se pohybuje v horní polovině tolerančního pásma ČNB, které je stanoveno jako jeden procentní bod nad a pod dvouprocentním cílem centrální banky.

Dnešní zveřejnění údajů o červencové inflaci poskytne důležitý pohled na aktuální vývoj cenové hladiny v České republice a může ovlivnit budoucí rozhodování ČNB v oblasti měnové politiky.