Harley-Davidson se vzdává sponzorství Pride: Končí podpora LGBTQ+ komunity

Americká společnost Harley-Davidson oznámila, že bude ukončovat své iniciativy zaměřené na diverzitu, rovnost a inkluzi (DEI). Rozhodnutí přichází po tlaku ze strany konzervativního aktivisty Robbyho Starbucka, který úspěšně bojoval proti podobným politikám DEI v několika dalších amerických firmách.

Harley-Davidson se vzdává sponzorství Pride: Končí podpora LGBTQ+ komunity
Harley-Davidson se vzdává sponzorství Pride: Končí podpora LGBTQ+ komunity | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Harley-Davidson uvedl, že ve společnosti od dubna 2024 již nefunguje žádná pozice či funkce zaměřená na DEI. Firma také říká, že již nemá žádné cíle pro diverzitu dodavatelů a neklade již při přijímání zaměstnanců důraz na kvóty. 

Společnost dále oznámila, že přezkoumá veškerá svá sponzorství a partnerství a ukončí některá, včetně sponzorování festivalů LGBTQ+ Pride. Harley-Davidson také ukončí spolupráci s předním sdružením pro práva LGBTQ+ lidí, organizací Human Rights Campaign.

Rozhodnutí Harley-Davidsonu je reakcí na online kampaň konzervativního aktivisty Robbyho Starbucka, který kritizoval aktivity firmy v oblasti DEI a označil je za "zlevičelé". Starbuckovy příspěvky na sociálních sítích následně sdíleli i další pravicoví lídři, včetně Elona Muska.

Harley-Davidson se ve svém prohlášení ohradil proti "negativitě na sociálních médiích", která podle něj v posledních týdnech rozdělovala komunitu firmy. Společnost nicméně ujistila, že zůstává odhodlána naslouchat všem členům své komunity.

Harley-Davidson se tak řadí k dalším firmám, jako jsou Tractor Supply a John Deere, které v poslední době ustoupily od politiky DEI po tlaku ze strany konzervativních aktivistů. Tyto firmy také zrušily pracovní pozice a cíle zaměřené na diverzitu a také ukončovaly sponzorování LGBTQ+ akcí.