Gazdík vs. rektoři

Ke kritice návrhu ministra školství, aby ve školách učili lidé bez pedagogického vzdělání, se přidali rektoři vysokých škol i exministr

Gazdík vs. rektoři
Učitelé a učitelky by podle návrhu ministra Gazdíka už nemuseli být absolventy pedagogických fakult. O jejich kvalifikaci by nově rozhodoval ředitel školy. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Mezi představiteli vysokého školství a ministrem Petrem Gazdíkem (STAN) graduje první velký spor. Politik chce umožnit, aby na základních a středních školách mohli učit i lidé, kteří si neprošli studiem na pedagogických fakultách, ale jsou odborníky z praxe. Nejprve protestovali děkani daných fakult, teď se ale do věci vložili i rektoři nejvýznamnějších tuzemských univerzit. Gazdíkův záměr prý povede k degradaci učitelské profese a dalšímu pádu kvality vzdělávání.

Pod otevřený dopis ministrovi školství se podepsala rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, rektor Masarykovy univerzity v Brně a rovněž předseda České konference rektorů Martin Bareš a rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka. Akademici v dopise reagují na novelu zákona o pedagogických pracovnících, kterou připravilo ministerstvo školství.

Klíčovou změnou, již zákon přináší, je ve zkratce upuštění od podmínky, aby učitelé na základních a středních školách absolvovali studijní program učitelství. Nově by o kvalifikaci člověka pro výuku rozhodoval ředitel školy, který by například mohl schválit, aby účetní vyučoval matematiku nebo třeba novinář český jazyk (více viz Hrot č. 5/2022). Klíčové by tak bylo nikoli to, zda daný jedinec má za sebou pedagogickou průpravu, ale že je obor, v němž působí, blízký předmětu, který by měl vyučovat.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit