ECB zavřela privátní finanční dům, jejž vlastní přítel britského prince Andrewa

Barvitý finančník David Rowland chtěl být pokladníkem britské Konzervativní strany a snažil se poškodit katarskou měnu 

ECB zavřela privátní finanční dům, jejž vlastní přítel britského prince Andrewa
Privátní britská banka Banque Havilland | foto ricochet64 / Shutterstock.com

Privátní britská banka Banque Havilland, již vlastní rodina blízkých přátel zneuznaného britského prince Andrewa, se tento týden rozhodla ukončit provoz v Lichtenštejnsku a Švýcarsku. Uzavření poboček banky v obou zemích přichází v návaznosti na dopis Evropské centrální banky (ECB), jež firmě oznámila, že na svém domovském trhu v Lucembursku již nebude moci podnikat. 

ECB se k řídce používanému kroku odhodlala v souvislosti s požadavky na zvýšenou kontrolou klientů. Banque de Havilland jim opakovaně odmítla vyhovět. 

ECB došla trpělivost 

Podle interní zprávy, o níž napsala agentura Bloomberg, zahájí firma během několika dnů dobrovolnou likvidaci svých švýcarských a lichtenštejnských podniků. Rozhodnutí není důsledkem žádných problémů se solventností nebo likviditou banky; likvidace probíhá ve spolupráci s místními regulačními orgány, uvedl ústav v řečené interní zprávě. 

Banka, jež má pobočky v Dubaji, Lichtenštejnsku, Monaku a Švýcarsku, již přestala přijímat nové peníze. Zahájila již také jednání o prodeji své monacké divize. 

Podle zdrojů britského deníku The Telegraph se bezprostředním popudem k rozhodnutí ECB stala skutečnost, že banka neprovedla změny, které po ní požadoval lucemburský regulátor. Ten jí v roce 2018 uložil pokutu ve výši čtyř milionů eur za laxní postoj k praní špinavých peněz. Banka tehdy slíbila, že přehodnotí svůj přístup k riziku a vztahy s některými klienty ukončí. 

Odebrání lucemburské licence znamená dramatický obrat v osudu Banque Havilland, kterou ovládá rodina sponzora britské Konzervativní strany Davida Rowlanda a která kdysi požádala prince Andrewa, aby jí neoficiálně otevřel dveře ke světové finanční elitě.  

Útok na katarský rijál 

Nezávisle na sporech s kontinetálními regulátory dostala banka pokutu od britského Úřadu pro finanční etiku (Financial Conduct Authority) ve výši 10 milionů liber. Důvodem byla údajná účast na spiknutí s cílem oslabit katarskou měnu ve prospěch blízkovýchodních rivalů této arabské země.  

Šéf dohledu nad londýnským City, finančním centrem Británie, tehdy uvedl, že Banque Havilland „aktivně podporovala páchání finanční trestné činnosti“ a přicházela s „návrhy na manipulativní obchodování“.  

Banka mezi svými klienty vítala nejbohatší podnikatele planety, například prezidenta Spojených arabských emirátů a emíra Abú Zabí šejka Muhammada ibn Zájida Ál Nahjána. V roce 2009 ji koupil David „Spotty“ Rowland, blízký přítel prince Andrewa, jinak vévody z Yorku. Tehdy byla lucemburskou pobočkou krachujícího islandského finančního domu Kaupthing. Rowland ji přejmenoval na Banque Havilland podle svého panství na ostrově Guernsey, Havilland Hall. 

Rowlandovi se údajně připojili k Andrewovým cestám do zahraničí v době, kdy byl zvláštním zástupcem Británie pro mezinárodní obchod a investice. Na oplátku prý vévoda získal soukromý bankovní účet u banky Banque Havilland a přístup k soukromému letadlu Rowlandových. 

Princův bankéř, bankéřův princ 

Rowland také později splatil půjčku ve výši 1,5 milionu liber, kterou si princ u Banque Havilland vzal. Vévodův mluvčí platbu nepopřel, ale uvedl, že princ Andrew má „právo na určitý stupeň soukromí při vedení svých zcela legitimních osobních finančních záležitostí“.  

Dvojice se přátelí přinejmenším od roku 2005, kdy vévoda přiletěl na ostrov Guernsey, aby v odhalil Rowlandovu bronzovou sochu - v jeho vlastním domě. V posledních letech se Rowland údajně prezentoval jako vévodův obchodní poradce. 

David Rowland, syn obchodníka s kovovým šrotem, se stal milionářem ve svých 23 letech a později se vypracoval ve významného developera. Krátce po převzetí Banque Havilland, v roce 2010, koketoval s kandidaturou na post pokladníka Konzervativní strany, ale později si to rozmyslel.  

Rowland tehdy uvedl, že se politické kariéry vzdal „kvůli rozšíření globálních obchodních zájmů“. Ve westminsterském parlamentu se však otevřeně mluvilo o tom, že pro tehdejší vedení konzervativců (v době, kdy si strana ještě činila nárok na jistou dávku politické příčetnosti) byl nepřijatelný Rowlandův status daňového exulanta na Guernsey, ostrově v Lamanšském průlivu.