Káva je populární nápoj, bez kterého si řada lidí neumí představit život, a co víc, dokáže ho i prodloužit. Její budoucnost je ale nejistá
Byla by věda bez kávy a bude káva bez vědy? Řečnická otázka v sobě zahrnuje jen zlomek z komplexního vztahu vědy a kávy; káva jako palivo, předmět výzkumu, ale i záchrana „ohroženého druhu“.
Množství kreslených vtipů o tom, kolik je potřeba vypít šálků kávy na vědecký objev nebo po jakém množství kávy zajít za šéfem, je nekonečné a zdobí většinu laboratoří. Stejně tak nikdo nespočítá, kolik skvělých nápadů a vědeckých objevů vzniklo v kuchyňce při přípravě kávy nebo na konferencích při networkování během „coffee breaks“. I proto se někdy s nadsázkou za nejdůležitější vědecký přístroj považuje kávovar neboli vysokotlaký extraktor přírodních látek, jak se v některých případech obhajuje nákup nového „laboratorního vybavení“.
Káva je sama o sobě velkým tématem výzkumu – prospívá našemu zdraví, nebo mu škodí, jaké je ideální množství a na čem všem záleží, obsahuje škodlivé látky či jak zvýšit produkci a vyšlechtit odolnější rostliny? Právě poslední otázka je současnou vědeckou výzvou. V souvislosti se změnou klimatu totiž hrozí, že káva nebude.
Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot