Čína a USA spojují síly v boji proti fentanylu

Čína oznámila, že zavede přísnější regulace a kontroly tří chemických látek používaných k výrobě nelegálního fentanylu. Tento krok byl uvítán Bílým domem jako "cenný pokrok vpřed" v boji proti opioidové krizi v USA.

Čína a USA spojují síly v boji proti fentanylu
Čína a USA spojují síly v boji proti fentanylu | foto: Shutterstock.com

Jedná se již o třetí významné opatření od listopadu 2023, kdy Spojené státy a Čína obnovily bilaterální spolupráci v oblasti boje proti drogám. Zástupce Národní bezpečnostní rady USA Sean Savett uvedl, že tento krok je důležitým milníkem ve společném úsilí obou zemí.

Nelegální fentanyl zůstává závažným problémem pro americkou administrativu. V roce 2023 zemřelo na předávkování drogami více než 107 000 Američanů, přičemž fentanyl se stal hlavní příčinou úmrtí ve věkové skupině 18-45 let.

Minulý týden proběhlo setkání delegace čínských představitelů s americkými protějšky, kde se diskutovalo o dalších krocích v oblasti kontroly chemikálií a omezování financování drogového obchodu v Číně.

Jednání přichází v době, kdy se americký prezident Joe Biden snaží zlepšit vztahy s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Zároveň však americký kongresový výbor v dubnu obvinil Čínu z přímého dotování výroby nelegálních prekursorů fentanylu určených k prodeji do zahraničí.

Oznámení o zpřísnění kontroly chemikálií představuje pozitivní krok v mezinárodní spolupráci v boji proti opioidové krizi, která nadále zůstává jedním z klíčových témat americké domácí politiky.