Cholera lvovi nesluší

Jak se předák z jedné z nejtvrdších diktatur na světě dopracoval do čela WHO, odkud řídí globální boj s koronavirem.

Cholera lvovi nesluší
Doktor Tedros má rád pozornost. Tiskové konference WHO k pandemii se v jeho podání proměnily v globální show. | Profimedia.cz

V sedmi mu o tři roky mladší bratr zemřel na spalničky, na nemoc, která je v Evropě dnes spíše nepříjemností, ale v Africe pořád zabíjí. Etiopana Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse to navedlo na vědeckou dráhu a stal se imunologem. Postupně to dotáhl na ministra zdravotnictví a šéfa diplomacie jedné z nejtvrdších diktatur v Africe (a tedy i ve světě). A dnes, v pětapadesáti, ho zná celý svět – jako šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO), čínského protégé a otloukánka amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Generálním ředitelem WHO se Tedros stal před třemi lety. Jako při obsazování většiny podobných funkcí byl i jeho výběr politickým handlem par excellence. V Bílém domě, kde už tenkrát seděl Donald Trump, Tedrosova osoba nevyvolávala vůbec nadšení, ale jeho zvolení – ač jsou zdaleka největším přispěvatelem do rozpočtu WHO – nedokázali Američané zabránit. Zůstalo jen u planých hrozeb zastavením financování organizace (tenkrát, letos už peníze zarazil). Jenže málokdo připisoval zrovna obsazení funkce šéfa globální zdravotnické organizace velkou váhu.

Zpočátku si Tedros nevedl vůbec špatně a říkal správné věci: „Teprve až budeme mít pevný zdravotní systém v úplně každé zemi, stane se svět bezpečným. Jsme tak silní jako náš nejslabší článek,“ citoval ho časopis Time. Stále však zůstával téměř neviditelným. Celebritu, jejíž tiskové konference v přímém přenosu sledují miliony lidí, z něj udělala až wuchanská nákaza. Dr. Tedros, jak si nechává říkat, má totiž sklon k showmanství a ví, že hraje pro globální publikum. „Dobré ráno, dobré odpoledne a dobrý večer,“ zahajuje každé své vystoupení.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit