Byznysmeni si najímají diplomaty i vojáky, aby jim radili s geopolitikou. Lépe se jim pak investuje

Mnoho špiček první ligy světových financí se domnívá, že svět prochází strukturální změnou s dlouhodobým dopadem na globální investice. Sledují proto celosvětovou politiku a rozložení sil.

Byznysmeni si najímají diplomaty i vojáky, aby jim radili s geopolitikou. Lépe se jim pak investuje
Byznysmeni si zvou vojáky i politiky, aby jim radili; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Investoři dnes ne a ne přestat mluvit o politice. Branže, v níž donedávna panovala sháňka po matematicích, aby vymýšleli nové obchodní strategie, se nyní obrací se žádostí o radu na znalce politiky, píše list Foreign Affairs.

Jednou z letošních nejvýznamnějších podnikatelských událostí na americkém území byla únorová konference FII Priority v Miami. Americký miliardář a investor Michael Dell, šéf společnosti Blackstone Stephen Schwarzman, šéf saúdskoarabského státního investičního fondu PIF a další přítomní hned na začátek naslouchali nečekanému hostu – Mikeu Pompeovi. Bývalý americký ministr zahraničí investory varoval, že „je nemožné oddělit geopolitické riziko od alokace kapitálu“.

O týden později byl jinde v Miami hlavním řečníkem na akci banky JPMorgan pro největší obchodníky s dluhopisy bývalý personální šéf Trumpova Bílého domu Reince Priebus. Účastníci si od něho vyslechli přednášku o „éře rostoucích politických turbulencí“.

Na konferenci Milkenova institutu v Beverly Hills, významném setkání špičkových finančních manažerů planety, vystoupili řečníci z amerického ministerstva zahraničí, Rady národní bezpečnosti Bílého domu, West Pointu i NATO.

Není těžké pochopit proč. Investoři nervózně sledují konflikt na Blízkém východě, jaderné výhrůžky ruského vůdce Vladimira Putina a nepěkné napětí v Jihočínském moři. Kromě toho je tu drama souboje Biden-Trump, vyhlídky (ač po neděli již zažehnané) na krajně pravicovou vládu ve Francii, volby v Mexiku a Indii.

Mnoho špiček první ligy světových financí se proto domnívá, že svět prochází strukturální změnou s dlouhodobým dopadem na globální investice. „Za posledních dvacet nebo třicet let měla geopolitická situace deflační vliv, snižovala riziko a usnadňovala investování,“ říká Ali Dibadj. 

Ten je výkonným ředitelem britsko-americké investiční skupiny Janus Henderson, která spravuje aktiva v hodnotě přes 350 miliard dolarů. „V budoucnu je třeba se obávat pravého opaku: (geopolitika) bude pravděpodobně působit proinflačně, zintenzivní rizika a investování ztíží,“ doplňuje.

Geopolitická fragmentace

Vedoucí firmy v branži na to patřičně reagují. BlackRock, největší světový správce aktiv, zařadil „geopolitickou fragmentaci“ na seznam nejdůležitějších trendů ovlivňujících globální růst. Ocitla se tak ve společnosti vlivu nových technologií, globálních demografických změn a klimatických rizik. Firma Optiver, globální tvůrce trhu, na začátku letošního roku vydala seznam „největších rizik“ pro finanční trhy: více než polovina z nich se zaměřila na politiku.

„Nepamatuji si dobu, kdy by existovalo tolik konfliktů, které by najednou ovlivňovaly tolik trhů,“ říká Harvey Sawikin, spoluzakladatel hedgeového fondu Firebird, který se specializuje na investice ve východní Evropě.

Investiční firmy si pospíšily se získáním většího množství geopolitických konzultantů, ať už z vlastních či externích zdrojů. „Po těchto lidech je velká poptávka,“ říká Seth Bernstein, výkonný ředitel AllianceBernstein.

Cena ropy po vpádu Ruska na Ukrajinu vystřelila, pak se ale vrátila zpátky
Hrot 24, Pavel Svatoš

Alice Squiresová, partnerka poradenství pro investory ve společnosti Rothschild & Co, souhlasí s tím, že experti, kteří mohou klientům poskytnout pohled na věc na míru, jsou nyní velmi v módě.

„V minulosti fungoval trend vytěsňování politiky z firemního rozhodování,“ říká Theodore Bunzel, vedoucí geopolitického poradenství v bance Lazard. „To však již dnes není možné kvůli napětí mezi velkými, vzájemně propojenými mocnostmi.“

Od Goldmanů po Rothschildy

Příkladů je mnoho. Investiční banka Goldman Sachs si zřídila novou divizi geopolitického poradenství. PR firma Brunswick, která radí klientům v situacích fúzí a akvizic, najala řadu poradců s geopolitickými zkušenostmi (mezi nimi exprezidenta Světové banky, bývalého generálního ředitele Světové obchodní organizace i někdejšího šéfa americké Národní bezpečnostní agentury).

Butiková investiční banka Centerview si koupila služby Richarda Haasse, bývalého šéfa americké Rady pro zahraniční vztahy. Lord Mark Sedwill, bývalý šéf britské státní správy, je členem výboru pro rizika u Rothschildů. Firma Schroders si – ve snaze lépe se orientovat ve změti zahraničněpolitických problémů – přivedla bývalého britského velvyslance v Číně a bývalého britského náčelníka štábu.

Geopolitika se také stává nedílnou součástí investičních rozhodnutí. Po ruské invazi na Ukrajinu investoři během dvou měsíců podle Morningstar Direct nalili do fondů zaměřených na letectví a obranu téměř tři miliardy dolarů.

Fondy zaměřené na rozvíjející se trhy, ale vylučující Čínu letos přitahují investice ve výši téměř jedné miliardy dolarů měsíčně. V roce 2023 to bylo v průměru asi 500 a v roce 2022 okolo 200 milionů dolarů měsíčně. Nové fondy odrážející geopolitická rizika založily i pařížská skupina Tikehau Capital a německá DWS.

Thomas Friedberger z Tikehau Capital k tomu pro Financial Times řekl: „Jsme přesvědčeni, že deglobalizace vnáší změnu do způsobu, jímž se vytvářejí finanční hodnoty: namísto zvyšování efektivity je to posilování odolnosti.“

Zrádný klid

Finanční trhy však vykazují jen málo známek znepokojení. Ropa Brent stojí méně než den před ruskou invazí na Ukrajinu. Akciové indexy v celém vyspělém světě se vyšplhaly na rekordní hodnoty.

Nejlépe si na nich vede Nvidia, americký výrobce čipů, který v roce 2023 generoval téměř polovinu svých příjmů v Číně a na Tchajwanu. Investoři do vládních dluhopisů opakovaně ignorují varování před spirálovitě rostoucím zadlužením USA. Také mnozí mediální manažeři trvají na tom, že byznys a politiku lze jednoduše oddělit.

Jak je to možné? Struktura investiční branže způsobuje, že investoři přijímají rozhodnutí na základě politických rizik jen váhavě. Pokud by se celý trh v reakci na náhlou událost propadl, reputace konkrétních manažerů toho či onoho portfolia by pravděpodobně neutrpěla, kdyby přehlédli riziko stejně jako ostatní. Pokud však jejich opatrnost způsobí, že jimi spravovaný fond promešká vzestup trhu, budou pranýřováni.

„Lidé připouštějí, že by si měli více všímat rizik, ale ve skutečnosti je do svého investičního rozhodování nepromítají,“ říká Tina Fordhamová z poradenské společnosti Fordham Global Foresight. Uvádí příklad uvěznění několika významných podnikatelských lídrů v Číně.

To pomohlo trvale zredukovat ochotu investorů angažovat se na čínském trhu. Obecně je však zapotřebí mimořádného šoku, aby se změnilo přesvědčení, že se na trhu nic skutečně zlého nestane. Takový velký šok je však možná blíže, než si je kdokoli ochoten připustit.