České dráhy utratí kvůli zdražení za energie o miliardu víc

Zdražení energií citelně postihne i národního přepravce, společnost České dráhy. Firmě kvůli dramaticky rostoucím cenám elektřiny a nafty značně vzrostou náklady.

České dráhy utratí kvůli zdražení za energie o miliardu víc
České dráhy, ilustrační foto | Tomáš Novák, týdeník HROT

Informaci týdeníku Hrot potvrdil generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik. Společnost zvýšené náklady za energie přeúčtuje mimo jiné krajům a státu, které si u ní objednávají přepravní služby. 

Národní přepravce tak sice dostane podstatnou část těchto vícenákladů způsobených zdražením energií zpět, ale úplně jednoduché to pro něj nebude. Předně dostane finance až s ročním zpožděním, což se negativně projeví na cashflow firmy. „Kraje a stát pak s ročním odskokem začnou šetřit, objednají si od nás menší objem služeb a cestující se přesunou na silnice,“ upozorňuje Bednárik. 

České dráhy jsou jedním z největších odběratelů elektřiny v České republice. Zdražení cen energií ale postihne v tuzemsku všechny odběratele. Mezi nejpostiženější budou patrně patřit domácnosti.

Ceny elektřiny, zemního plynu a ropy v posledních měsících prudce rostou. Tomu odpovídají i nově zveřejněné ceníky dodavatelů energií, v nichž se zdražení pohybuje v rozmezí od deseti do dvaceti procent. Někde se dotkne jen nově příchozích klientů, jinde i těch stávajících. Navíc se začínají naplňovat předpovědi některých lidí z oboru, že současný cenový vývoj bude těžkou zkouškou nejen pro spotřebitele, ale i pro velkou část dodavatelů zemního plynu, elektřiny a tepla.

Počátkem minulého týdne zkrachoval největší alternativní dodavatel elektřiny, společnost Bohemia Energy. Důvody zatím nejsou oficiálně známy. Podle několika zdrojů týdeníku Hrot stojí za krachem firmy špatně zvolená obchodní politika, která v budoucnu potopí i další prodejce zemního plynu a elektřiny. 

Nejen o krachujících dodavatelích, ale i o tom, proč ceny energií rostou a jaký lze očekávat vývoj v následujících měsících a letech se dočtete v novém vydání týdeníku Hrot.