Korea Zinc, největší světová zinková huť, se ocitá v epicentru boje o kontrolu, který ohrožuje globální trh se zinkem

Korea Zinc, největší světová zinková huť, se ocitla v centru intenzivního boje o kontrolu. Tento vývoj přitahuje pozornost velkých hráčů v komoditním sektoru a vyvolává obavy o možné zpoždění v jednáních o ročních smlouvách na dodávky zinku. Situace se vyhrotila poté, co soukromá investiční firma MBK Partners, vedená Michaelem Byungem Ju Kimem, známým jako "kmotr asijského soukromého kapitálu", zahájila nabídku na převzetí zaměřenou na současného předsedu Korea Zinc, Choie Yun-beoma.

Korea Zinc, největší světová zinková huť, se ocitá v epicentru boje o kontrolu, který ohrožuje globální trh se zinkem
Korea Zinc, největší světová zinková huť, se ocitá v epicentru boje o kontrolu, který ohrožuje globální trh se zinkem | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

MBK Partners kritizuje Choie za zhoršující se ziskovost společnosti od jeho nástupu do vedení v roce 2019. Konflikt se dále prohloubil, když Choi oznámil, že získal podporu další soukromé investiční firmy, Bain Capital, k obraně společnosti před tím, co nazývá "nepřátelským, predátorským útokem". V rámci této dohody Bain Capital investoval 430 miliard wonů (326 milionů dolarů) za 2,5% podíl v Korea Zinc.

Korea Zinc má bohatou historii, která sahá až k jejímu založení dvěma rodinami uprchlíků ze Severní Koreje - Choi a Jang. Původní neformální dohoda mezi zakladateli určovala, že Korea Zinc bude řízena rodinou Choi, zatímco Young Poong Group a její dceřiné společnosti rodinou Jang. Nedávno však rodina Jang předala správu svého 33,1% podílu v Korea Zinc soukromému kapitálovému fondu MBK Partners, čímž narušila dlouholetou rovnováhu.

Jádro sporu se točí kolem několika klíčových bodů. MBK obviňuje Choie ze "slabého korporátního řízení" a poukazuje na kontroverzní investice, včetně multimilionové investice do fondů spravovaných Choiovým blízkým přítelem, který nyní čelí obvinění z manipulace s akciemi. Na druhé straně Korea Zinc tvrdí, že čelí hrozbě prodeje do Číny, což MBK důrazně popírá a veřejně se zavázala, že společnost neprodá čínskému uchazeči ani žádnému kupci, který by nebyl akceptovatelný pro korejskou vládu.

Tento boj o kontrolu má potenciálně dalekosáhlé důsledky. Někteří strategičtí investoři, včetně dceřiných společností jihokorejských konglomerátů LG, Hanwha a Hyundai, stejně jako švýcarský obchodní dům Trafigura, se bojí o budoucnost společnosti a její dlouhodobé projekty. Existují zejména obavy o budoucí investice do nové zinkové hutě v Ulsanu, která má být klíčovým zdrojem niklu pro baterie splňující americké předpisy.

Z hlediska trhu by mohl tento boj o kontrolu zpozdit klíčová jednání o ročních smlouvách na dodávky zinku, které slouží jako globální měřítko pro celé odvětví. Korea Zinc obvykle jedná o těchto smlouvách se svým hlavním dodavatelem Teck Resources v lednu nebo únoru, a jakékoli zpoždění by mohlo mít dopady na celý globální trh se zinkem.

Situace se nadále vyvíjí. MBK nedávno zvýšila svou nabídku na 750 000 wonů za akcii, což vedlo k nárůstu ceny akcií Korea Zinc o téměř 30 % od oznámení počáteční nabídky. Konečný výsledek tohoto boje o kontrolu bude mít nepochybně významný dopad nejen na samotnou Korea Zinc, ale i na globální trh se zinkem a souvisejícími komoditami.