Zdravotnictví v propasti. „Už dochází čas. Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Biopekárna Zemanka chystá nový závod. Má jít o první zelenou pekárnu v Evropě

Český výrobce biopamlsků připravuje ve vesnici Drážkov ve středních Čechách nový závod s návštěvnickým centrem. Investice přesáhne padesát milionů korun. 

Biopekárna Zemanka chystá nový závod. Má jít o první zelenou pekárnu v Evropě
ilustrační foto | Shutterstock.com

Výrobce krekrů a sušenek z ekologicky vypěstovaných surovin Biopekárna Zemanka vyrábí od roku 2006 v nevelkém areálu bývalého JZD v Oříkově u Sedlčan. Bezlepkovou produkci má v deset kilometrů vzdálených Petrovicích. Prostory už společnosti kapacitně ani morálně nevyhovují. Firma si proto vyhlédla zemědělský brownfield v nedalekém Drážkově. V současnosti připravuje jeho proměnu na novou pekárnu v nejvyšších ekologických standardech. 

„Už máme podepsané smlouvy, jednáme s bankou a čekáme na financování, na což samozřejmě není ideální doba. Děláme ale už i architektonickou studii a optimální scénář je, že letos dokončíme nákup, v příštím roce bychom chtěli získat stavební povolení, a pokud se to podaří, za rok nebo za rok a půl chceme začít stavět,“ říká v rozhovoru pro týdeník Hrot majitel a zakladatel Zemanky Jan Zeman. 

Investice podle něj přesáhne padesát milionů korun. Vedle samotné pekárny by v Drážkově mělo vzniknout i návštěvnické centrum s kavárnou a dalším zázemím pro návštěvníky. Zemanka se chce zaměřit na takzvanou výrobní turistiku. „Pro zákazníky je zajímavé, pokud se podívají do výroby a třeba i upečou sušenku,“ dodává Zeman. 

Biopekárna Zemanka loni dosáhla při obratu 53 milionů korun zisku ve výši 1,2 milionu. Dodává do většiny obchodních řetězců, spolupracuje s nábytkářským řetězcem IKEA či s Plzeňským Prazdrojem. Své produkty vyváží do deseti zemí a patří mezi nejznámější biovýrobce v Česku.