Banky jsou zdravé, někteří dlužníci už méně

Nesplácených úvěrů mají banky v rozvahách minimum, přísun peněz firmám se nezastaví.

Banky jsou zdravé, někteří dlužníci už méně
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Není všechno tak, jak se zdá. Jeden by kupříkladu řekl, že teď už opravdu musí být podnikům z oborů, které byly už podruhé v tomto roce postiženy uzávěrou, zle a bude to vidět na číslech. Jenže podle oficiální statistiky ČNB publikované minulý týden vzrostl podíl firemních úvěrů „v selhání“, tedy těch, s jejichž splácením mají dlužníci potíže, za měsíc jen o 0,3 procenta (na 3,5 procenta). A domácnosti si drží „papírově“ naprosto vynikající dlužnickou morálku s podílem úvěrů v selhání pouhých 1,5 procenta. Obě hodnoty řadí z hlediska kvality úvěrového portfolia český bankovní sektor mezi „nejčistší“ v Evropě. Jenomže říjen byl ještě posledním měsícem pod splátkovým moratoriem, a navíc byla až do léta příštího roku prodloužena ochrana dlužníků před věřitelskými insolvenčními návrhy.

Splátkové moratorium vypršelo s posledním říjnovým dnem. Jeho smyslem byla úleva na hotovostním toku pro dlužníky, aby se mohli nadechnout. Když si představíte, že firmy celkem dlužily koncem října 1,164 bilionu korun a domácnosti 1,839 bilionu, tak těch 14 procent úvěrů podnikatelským subjektům a domácnostem, jež využily splátkové moratorium, nejsou malé peníze. 

Výběrový příliv

Druhá vlna covidu-19 se potkává se skončením splátkového moratoria a obojí poznamená schopnost podnikové sféry – zejména v nejvíce postižených oborech – splácet své závazky. Totéž lze říci o části domácností, zvlášť těch čerpajících spotřebitelské úvěry. Bankovní statistika ČNB zachycuje vývoj s měsíčním zpožděním, takže případný nárůst úvěrů v selhání uvidíme nejdříve až koncem roku, ale spíše až v příštím roce, kdy mohou špatné úvěry narůstat na násobek současných velmi nízkých vykazovaných hladin. A dojde k tomu navzdory očekávanému ekonomickému oživení, které nebude rovnoměrné a zdaleka „nezvedne všechny loďky“.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit