Austrálie v kleštích: jak chránit lidi i krokodýly?

V severní Austrálii se rozhořela debata o tom, jak nejlépe řešit rostoucí populaci mořských krokodýlů. Po letech přísné ochrany, která zachránila tento druh před vyhynutím, se nyní úřady potýkají s problémem, jak snížit riziko útoků na lidi bez ohrožení těchto ikonických predátorů.

Austrálie v kleštích: jak chránit lidi i krokodýly?
Austrálie v kleštích: jak chránit lidi i krokodýly? | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Od začátku roku 2023 bylo v Austrálii zaznamenáno 18 krokodýlích útoků, z nichž pět bylo smrtelných. Tato situace vyvolává obavy mezi místními obyvateli i úřady. Severní teritorium, kde se odhaduje populace krokodýlů na 100 000 kusů, představilo v dubnu plán na odstranění 1 200 jedinců ročně.

Tento plán však vyvolává negativní ohlasy. Brandon Sideleau z Charles Darwin University ho považuje za "zcela zbytečný a potenciálně nebezpečný". Varuje, že by mohl paradoxně vést k většímu počtu útoků, pokud by veřejnost začala považovat dříve nebezpečné oblasti za bezpečné.

Názory na řešení situace se různí. Charlene O'Sullivanová, jejíž dcera byla zabita krokodýlem v roce 2009, nyní podporuje vzdělávání veřejnosti než masové odstraňování krokodýlů. "Musíme respektovat prostředí, ve kterém se nacházíme," říká.

Tony Blums, provozovatel turistických výletů, zdůrazňuje důležitost prevence: "Pokud to nemá dlaždice na dně, neplavte v tom." Podobně se k problému staví i aboriginský starší Tibby Quall. Zastává názor proti vyhlazování krokodýlů a zdůrazňuje jejich kulturní význam v historii Austrálie.

Queensland zvolil odlišný přístup a plánuje používat gumové projektily k odrazování krokodýlů. Západní Austrálie mezitím vyloučila možnost vyhlazování s odůvodněním, že neexistují vědecké důkazy o snížení rizika útoků touto metodou.

Debata odráží složitost problému, kde se střetávají bezpečnostní obavy s ekonomickými zájmy (krokodýli jsou důležitou součástí turistického průmyslu) a ochranou životního prostředí.