Aby Kofola zůstala rodinnou firmou. Samaras zakládá nadaci, která pomůže se zajištěním nástupnictví

Majitel a šéf české nápojářské firmy Kofola Jannis Samaras se rozhodl, že splní otcovo přání, aby společnost zůstala v rodinných rukou. Založil proto nadaci ke správě rodinného majetku a zajištění nástupnictví.

Aby Kofola zůstala rodinnou firmou. Samaras zakládá nadaci, která pomůže se zajištěním nástupnictví
Majitel a šéf nápojářské skupiny Kofola Jannis Samaras | foto: Kofola

„Chtělo to čas. Jsem ale rád, že jsme tento úkol se sestrou Niki, která se chopila iniciativy a zajistila vše potřebné, konečně dotáhli,“ uvedl Jannis Samaras. Myšlenkou se zabýval už od roku 2015, kdy jeho otec, řecký emigrant Kostas Samaras, zemřel. „Jeho přáním bylo, aby Kofola zůstala rodinnou firmou,“ vysvětluje.

Zakladatelé Kofoly se teď proto rozhodli vytvořit nadaci ke správě rodinného majetku a zajištění nástupnictví. Podle nich se totiž ukázalo, že takový krok bude potřebný i třeba proto, aby se k účasti na rozvoji firmy motivovala nastupující generace. Dále má nadace za cíl, že firma nebude v budoucnu dotčena případnými změnami vnitřních rodinných pomerů.

Skupinu majoritních akcionářů nadace tvoří kromě Jannise Samarase i René Sommer, René Musila a Tomáš Jendřejek, tedy členové představenstva nebo dozorčí rady Kofoly. „Kdo mě zná, tak ví, že nemám moc rád složité procesy. Než se nám podařilo naplnit tátovo přání, chtělo to čas. Jsem ale rád, že jsme tento úkol se sestrou Niki, která se chopila iniciativy a zajistila vše potřebné, konečně dotáhli,“ líčí Samaras.

Sídlo nadace pojmenované Fília (řecké slovo φιλια znamená lásku nebo přátelství) bude v Lichtenštenjsku. „Je tam předvídatelné a neměnné právní prostředí a s nadacemi, které spravují rodinný majetek, tu mají desítky let trvající zkušenosti. Ostatně mnoho úspěšných firem tam své nadace umísťuje, a to nás přesvědčilo,“ vysvětluje Samarasova sestra Niki Sommerová.

Kontrolní podíly zůstanou i nadále v rukách stávajících majitelů a jejich nástupců. Beneficienty nadace se pak stane i širší rodina. Restrukturalizací rodinné společnosti prý nedochází ke změnám v ovládání nebo řízení společnosti Kofola ČeskoSlovensko, nemění se její obchodní strategie či daňové povinnosti. Nevznikají ani jakékoliv dopady na další akcionáře.

Kofola, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze, má 14 výrobních závodů na pěti evropských trzích a zaměstnává téměř 2800 lidí. Do jejího produktového portfolia patří například kolový nápoj Kofola, pramenitá voda Rajec, minerální vody Korunní nebo Ondrášovka, sirupy Jupí, hroznový nápoj Vinea, energeťák Semtex a nově i piva Zubr, Holba a Litovel. Do skupiny Kofola spadá také síť zdravého občerstvení Ugo. 

Loni stouply Kofole meziročně tržby o 10,3 procenta na 8,69 miliardy korun, provozní zisk před odpisy EBITDA pak vzrostl o 12,6 procenta na 1,25 miliardy korun.