Znetvořený Thermal. Karlovarský hotel ztrácí kouzlo

Známý lázeňský hotel, kde se koná renomovaný filmový festival, ztrácí rozsáhlou rekonstrukcí svůj unikátní charakter.

Znetvořený Thermal. Karlovarský hotel ztrácí kouzlo
Významná dominanta Karlových Varů pochází z přelomu 60. a 70. let minulého století. | Shutterstock.com

Kdysi nad stoly v restauraci karlovarského hotelu Thermal visely nádherné kapkovité lampy z foukaného skla. Jejich autorem byl umělecký sklář René Roubíček, který se rovněž podílel na dodnes opěvovaném českém pavilonu na Expu 1958 v Bruselu. Sezení v restauraci bylo vizuálně rozděleno do samostatných ostrůvků, což hostům i ve větším prostoru dávalo pocit soukromí. Unikátní byly třeba i příbory nebo skleničky – speciálně vybrané právě pro karlovarský hotel.

Současnost? Kapkovité lampy kamsi zmizely, nahradila je svítidla zabudovaná ve stropě. A ostrovní prostor byl rozpuštěn do jednolité haly. Podobnou proměnou prošly i další části hotelu – recepce nebo chodby. Tam, kde dříve byla světlá podlaha a tmavý strop, je to přesně naopak. Originální na míru vybavené pokoje jsou také dávno pryč. Vystřídala je „moderna“. Vybavení, které může být v jakémkoli průměrném hotelu.

Thermal právě prochází komplexní modernizací za více než půl miliardy korun a postupně se začíná otevírat veřejnosti, aby byl na konci srpna připraven na další ročník posunutého mezinárodního filmového festivalu.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit