Zemanovy ostudné kontroly na Hradě jsou konečně pryč. Padl symbol jeho prezidentství

Bezpečnostní rámy a nedůstojné policejní šacování návštěvníků Pražského hradu byly symbolem Zemanova papalášství a pohrdání lidmi.

Zemanovy ostudné kontroly na Hradě jsou konečně pryč. Padl symbol jeho prezidentství
Policejní kontroly u vstupu do areálu Pražského hradu končí | foto Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Dlouhé roky zabarikádovaný Pražský hrad, kam mohli návštěvníci, ale i běžní pražští chodci jen přes bezpečnostní rámy a policejní kontrolu, je konečně znovu volný, otevřený.

Ať už na tomto režimu měl někdejší prezident Miloš Zeman velký, nebo malý podíl, v každém případě to byl jeden ze symbolů Zemanovy éry na Hradě.

Když teď otravná kontrola konečně skončila a policisté budou prověřovat turisty jen namátkou, jako by to byla i symbolická tečka za zemanovským přístupem k prezidentskému úřadu, v jeho případě spíše prezidentské moci.

Celá věc byla o to paradoxnější, že Miloš Zeman na Hradě – zvlášť v posledních letech svého prezidentského mandátu – příliš času netrávil. Spíš tam nebyl vůbec, protože přesídlil do zámku v Lánech. Takže zatímco pod okny Pražského hradu obtěžovaly návštěvníky kontroly, hlava státu si užívala zámecké pohodlí desítky kilometrů daleko.

Zátarasy a kontroly byly paradoxní ještě z jednoho pohledu: Zeman se při svém zvolení nechal slyšet, jak bude prezidentem dolních deseti milionů. Bezpečnostní rámy a protiautomobilové ježky ale jako by ho od veřejnosti spíše oddělovaly a izolovaly. 

Ostatně nešlo jen o symbol. Celé prezidentské období Miloše Zemana se neslo spíše v duchu rozdělování společnosti než ve snaze o spojování a nacházení kompromisů.

Snad teď, po odstranění všech překážek na Pražském hradě, nastane jiná prezidentská etapa.