V Austrálii má vzniknout největší solární farma na světě

Austrálie schválila plán na výstavbu obří solární farmy. Stát bude na severu země a vláda tvrdí, že to bude největší solární zóna na světě.

V Austrálii má vzniknout největší solární farma na světě
ilustrační foto | Shutterstock.com

 Australská ministryně životního prostředí Tanya Pliberseková podle agentury AFP řekla, že farma by měla vyrábět dostatek energie pro napájení tří milionů domácností. Její součástí budou panely, baterie a časem i kabel spojující Austrálii se Singapurem.

„Bude to největší solární zóna na světě, díky níž se Austrálie stane světovým lídrem v oblasti zelené energie,“ uvedla Pliberseková.

Očekává se, že solární farma bude dodávat čtyři gigawatty elektrické energie za hodinu pro domácí použití. Další dva gigawatty poputují do Singapuru, což pokryje 15 procent spotřeby tohoto městského státu. Baterie by mohly uchovávat až 40 gigawattů.

Projekt o rozloze 12 tisíc hektarů, známý jako SunCable, se nachází ve sluncem zalitém Severním teritoriu. Jeho hodnota se odhaduje na 21 miliard eur (zhruba 527 miliard korun). Podporuje jej technologický miliardář a ekologický aktivista Mike Cannon-Brookes.

Solární farma má začít vyrábět energii v roce 2030. Odhaduje se, že v severní Austrálii vytvoří 14 300 pracovních míst, uvedla ministryně.