Trumpův majetek se propadl o 4 miliardy dolarů po kolapsu akcií Truth Social

Donald Trump, bývalý prezident USA, čelí výraznému poklesu svého majetku v důsledku propadu akcií společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která provozuje sociální síť Truth Social.

Trumpův majetek se propadl o 4 miliardy dolarů po kolapsu akcií Truth Social
Donald Trump | www.shutterstock.com

Akcie TMTG, obchodované na burze Nasdaq od jara tohoto roku, ztratily od svého vrcholu 27. března téměř tři čtvrtiny své hodnoty. Trumpův podíl, čítající 114,75 milionu akcií, měl v květnu hodnotu přibližně 140 miliard korun (6,2 miliardy dolarů). Nyní se jeho hodnota snížila na zhruba 47,5 miliardy korun (2,1 miliardy dolarů). Tento propad vyřadil Trumpa z prestižního žebříčku 500 nejbohatších lidí světa sestavovaného Bloomberg Billionaires Indexem.

Odborníci již dříve varovali, že společnost byla nadhodnocená vzhledem k nízkým příjmům a malému podílu Truth Social na trhu sociálních médií. Matthew Tuttle, CEO Tuttle Capital Management, dokonce uvedl, že nebýt Trumpova jména, akcie by se obchodovaly za pouhý dolar.

Analytici poukazují na několik faktorů, které vedly k pádu akcií. Jedním z nich je napjatý souboj v průzkumech mezi Trumpem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Od chvíle, kdy prezident Joe Biden 21. července odstoupil a podpořil Harrisovou, ztratila Trump Media zhruba polovinu své tržní hodnoty.

Ačkoliv má společnost v rezervách více než 6,75 miliardy korun (300 milionů dolarů) a nedávno spustila streamovací platformu Truth+, její budoucnost zůstává nejistá. Blížící se konec "lock-up" období, které bránilo insiderům v prodeji akcií, by mohl situaci ještě více zkomplikovat.

Odborníci varují investory, zejména Trumpovy příznivce, aby při obchodování s touto akcií byli obezřetní a zaměřili se více na ekonomické ukazatele než na politické preference.