„Brzda“ na odchodu. Introvertní právník opouští vedení PPF

V PPF rodiny Kellnerových dochází k další významné změně v čele skupiny. Odchází z něj Tomáš Brzobohatý, elitní právník a dealmaker i blízký přítel Petra Kellnera.

„Brzda“ na odchodu. Introvertní právník opouští vedení PPF
Tomáš Brzobohatý | ilustrace Vojtěch Velický

Brzobohatého hlavním projektem v čele PPF bylo spojení bankovních aktiv PPF s bankou Moneta. Což se povedlo. Stejně tak hrál klíčovou roli ve stabilizaci vedení rozsáhlé skupiny a v určitém auditu ekonomických a právních vztahů kolem i uvnitř ní. I zde už jsou karty zřejmě jasně rozdané. A proto mise introvertního manažera a někdejšího spoluzakladatele advokátní kanceláře BBH, jemuž známí a kolegové říkají Brzda, končí.

V pátek jeho odchod oznámila skupina v tiskovém prohlášení. Brzobohatý skončí coby člen řídícího výboru k 31. březnu. Řízení vybraných investičních projektů po něm převezme Francouz Didier Stoessel, který bude současně řídit mediální společnost CME. 

„Tomáš byl pro Petra mnoho let jedním z nejbližších lidí a jeho zkušenosti, právní erudice a mimořádné vyjednávací schopnosti pomohly vybudovat PPF do její dnešní velikosti. Chci Tomášovi poděkovat a přeji mu do dalšího života hodně štěstí,“ uvedla Renáta Kellnerová.

„Tomáš je jedním z lidí, kteří svým intelektuálním nasazením zásadně formovali byznysovou DNA celé skupiny PPF. Jeho rozhodnutí věnovat se v příštích letech jiným prioritám nicméně chápu a věřím, že v budoucnu ještě budeme na některých projektech spolupracovat,“ uvedl také spolumajitel a CEO PPF Ladislav Bartoníček. 

Ke svému odchodu ze skupiny se vyjádřil i sám Brzobohatý. „PPF bude vždy patřit do mého profesního života. Mám tu přátele a roky naší vzájemné spolupráce mi daly spoustu zkušeností i radostí. Přeji PPF do dalších let hodně sil a hodně dalších byznysových úspěchů,“ uvedl v prohlášení Brzobohatý, který jinak do médií ze zásady nepromlouval a vždy se držel raději za oponou velkých byznysových operací.

Samotné zapojení do formálních struktur PPF bylo spíše vynucené okolnostmi. Brzobohatý se sám v podobných rolích nikdy necítil příliš dobře.

„Nemá to rád, tuto korporátní pozici si rozhodně neužívá. Tím méně zájem médií. Spíše to bere jako závazek, který vůči Petrovi v sobě cítí. Už před lety odcházel z PPF s tím, že se do skupiny nikdy nevrátí. Tehdy říkal, že se odstěhuje do Austrálie a bude chovat ovce,“ vzpomínal loni v létě pro týdeník Hrot jeden z někdejších vysoce postavených manažerů PPF, který si ale nepřál uvést jméno.

Že by teď konečně došlo na chov ovcí na druhém konci světa?