Sbohem, krásná čísla

ČNB vydala poslední bankovní statistiku, z níž nečouhá pandemie koronaviru jako sláma z bot. Objem bankovních úvěrů rezidentům ke konci února 2020 dosáhl 6,135 bilionu korun a sice jen o 15 miliard, ale přece proti předchozímu měsíci vzrostl.

Domácnosti dlužily v únoru celkem 1,761 bilionu korun, přičemž více než tři čtvrtiny byly na bydlení (1,342 bilionu korun). Portfolio hypoték dosud zářilo čistotou s minimálním podílem „úvěrů v selhání“ (dlužníci měli potíže se splácením).

Bůhví, jak se další vývoj promítne do statistik, protože odklady kvůli koronaviru u dříve vzorných dlužníků by neměly mít za následek jejich zanesení do registrů a obecně je doporučována regulatorní shovívavost při jejich klasifikaci (a s tím související tvorbě nutných opravných položek).

Absolutně kritické pro hloubku ekonomického poklesu však bude to, jak se zachovají banky a obecně věřitelé k podnikové sféře. Ta koncem února dlužila bankám 1,124 bilionu korun. Záleží na tom, zda banky dostojí svému slibu a klientům, kteří se bez vlastního zavinění dostali do potíží, skutečně pomohou překonat krizi. Co se dělo po pádu Lehman Brothers, kdy se krátily úvěry hodně, vidíte na grafu. Jak to bude tentokrát, uvidíme za půl roku. Přece jenom se hodně věcí změnilo.