Revoluce v platebním systému: Bahamy nutí banky přijímat digitální měnu

Bahamy, první země na světě, která zavedla digitální měnu centrální banky (CBDC), chystají nové regulace pro komerční banky. Cílem je zvýšit adaptaci jejich digitální měny "Sand Dollar", která byla spuštěna v roce 2020.

Revoluce v platebním systému: Bahamy nutí banky přijímat digitální měnu
Bahamy zavádějí digitální měnu Sand Dollar | Vytvořeno pomocí Dall-e

Guvernér centrální banky John Rolle pro Reuters uvedl, že banky budou muset do dvou let poskytovat svým klientům přístup k Sand Dollaru. Tento krok je reakcí na omezenou adaptaci měny - v současnosti tvoří podíl Sand Dollaru méně než 1 % v oběhu na Bahamách.

Nové regulace budou vyžadovat razantní změny v IT systémech bank. Centrální banka to však považuje za klíčový krok pro zvýšení využití digitální měny a mobilních plateb obecně.

Bahamy nejsou jediné, kdo čelí neochotě spotřebitelů. Nigérie a Jamajka zaznamenávají podobně nízké využití svých digitálních měn. Experti poukazují na nedostatek zjevných výhod oproti stávajícím platebním metodám a obavy veřejnosti z možného zvýšeného vládního dohledu.

Rolle zdůraznil, že kromě integrace Sand Dollaru do bankovních systémů je největším úkolem přesvědčit obchody a podniky k jeho přijímání. Na rozdíl od některých zemí Bahamy neplánují nabízet finanční pobídky pro používání své digitální měny.

Misi Baham pečlivě sleduje více než 130 zemí, včetně evropských států a Číny, které zvažují zavedení vlastních digitálních měn.