Revoluce v asfaltovém průmyslu: Startup přináší ekologičtější řešení

V době, kdy se svět snaží snížit uhlíkovou stopu, přichází americký startup Modern Hydrogen s inovativním řešením, které by mohlo zásadně ovlivnit jak energetický, tak stavební průmysl. Společnost vyvinula technologii, která dokáže vyrábět čistý vodík a zároveň produkovat vedlejší produkt použitelný k výrobě ekologičtějšího asfaltu.

Revoluce v asfaltovém průmyslu: Startup přináší ekologičtější řešení
Revoluce v asfaltovém průmyslu: Startup přináší ekologičtější řešení | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Jak technologie funguje?

Systém Modern Hydrogen, připomínající velkou krabici, se instaluje na místech, kde se běžně používá zemní plyn. Zařízení nejprve rozdělí plyn na dva komponenty: pevný uhlík a čistý vodík. Zatímco vodík lze využít jako bezemisní zdroj energie, pevný uhlík nachází uplatnění v asfaltovém průmyslu.

„Modern Hydrogen vyrábí čistý vodík bez nutnosti využití obnovitelné energie,“ vysvětluje Tony Pan, generální ředitel společnosti. „Dosahujeme toho rozkladem zemního plynu na čistý vodík a pevný uhlík.“

Dvojí přínos pro životní prostředí

Tato inovativní metoda přináší hned dva zásadní přínosy pro životní prostředí:
- Výroba čistého vodíku bez emisí CO₂.
- Využití vedlejšího produktu (pevného uhlíku) k výrobě kvalitnějšího a ekologičtějšího asfaltu.

Použití uhlíku místo tradičně používané ropy v asfaltu má několik výhod. „Asfalt vyrobený tímto způsobem je silnější, levnější a šetrnější k životnímu prostředí,“ uvádí Pan.

Ekonomický potenciál

Tento inovativní přístup otevírá nové ekonomické možnosti. „Existuje trh v hodnotě 2,3 bilionu korun ročně (100 miliard dolarů), který má zájem o nákup pevného uhlíku pro výrobu asfaltu,“ říká Pan. „To významně podporuje ekonomickou životaschopnost celého dekarbonizačního projektu.“

Testování a expanze

Modern Hydrogen již provozuje své systémy v USA a Kanadě. Asfalt vyrobený touto metodou se používá k opravám silnic v šesti amerických státech a v Kanadě. Společnost plánuje expanzi do Japonska a má ambice rozšířit své působení globálně.

Aktuálně probíhá testování technologie ve spolupráci s National Grid v plynárenském zařízení na Long Islandu v New Yorku, což je první zkouška v chladnějším klimatu. Úspěch tohoto testu by mohl otevřít společnosti cestu k širšímu okruhu klientů, zejména vzhledem k tomu, že samotný New York produkuje ročně téměř 19 milionů tun asfaltu.

S podporou významných investorů, včetně Gates Frontier a NextEra Energy, a s financováním ve výši 2,3 miliardy korun (100 milionů dolarů), se zdá, že Modern Hydrogen má slibnou budoucnost v transformaci energetického a stavebního průmyslu směrem k udržitelnější budoucnosti.