Hrotcast: Fialova vláda doma zahájila třídní boj. V Bruselu kritizuje to, s čím sama souhlasila

Může se Česko skutečně do roku 2040 posunout mezi deset nejsilnějších ekonomik EU, nebo jde pouze o naivní přání vlády premiéra Petra Fialy a jejího nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka? O tom – i řadě dalších aktuálních témat – se dozvíte v novém Hrotcastu s Markétou Malou a Pavlem Štruncem.

Hrotcast: Fialova vláda doma zahájila třídní boj. V Bruselu kritizuje to, s čím sama souhlasila
Pokusí se vláda v čele s Petrem Fialou skutečně demontovat evropský Green Deal?; ilustrační obrázek | koláž Hrot 24 / Shutterstock / Berenika Slánská

Jedním z hlavních témat, která se nyní dostávají do popředí politické agendy, je návrh na revizi Green Dealu, evropské klimatické a energetické strategie. Tuto iniciativu vedou – kromě jiných – čeští europoslanci Alexandr Vondra a Ondřej Krutílek, kteří žádají přehodnocení některých emisních cílů, zejména těch, jež ovlivňují evropský autoland. „Politika Bruselu směřuje k likvidaci evropského automobilového průmyslu,“ varují.

Změna v přístupu ke Green Dealu je pro vládu velmi ambiciózní. Zvláště vzhledem k tomu, že Česko v minulosti souhlasilo s Fit for 55 a dalšími ekologickými nařízeními. „Chtěli by, aby k revizi došlo příští rok. Myslím, že to není špatně,“ říká Markéta Malá, ekonomická novinářka Echo24, v novém Hrotcastu. Ten si můžete celý pustit na YouTube, Spotify i Apple Podcasts

Malá dodává, že se jí nelíbí pokrytectví ODS, která nejprve byla u prosazení těchto témat na unijní úrovni a nyní zastává opačné stanovisko. „Jsme zase u všech těch směrnic o emisních povolenkách a dalších témat. Voliči by si to měli uvědomit,“ vyzývá novinářka.

Fialova vláda doma zahájila třídní boj. V Bruselu kritizuje kroky, k nimž sama dala souhlas

Aktuální ekonomický podcast se ale věnuje i ambicím nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka, který vyhlásil, že chce Česko dostat mezi top deset zemí Evropské unie. Držitel titulu Nejlepší starosta Kraje Vysočina argumentuje tím, že je potřeba český průmysl modernizovat, digitalizovat a inovovat. Opírá se při tom o sáhodlouhý seznam ekonomických opatření vlády Petra Fialy, která chce zemi razantně posunout během následujících zhruba 15 let.

„Přitom se již Hospodářská komora a Svaz průmyslu shodly, že je to sice dobrý záměr, který ale přináší zhruba 150 opatření, o nichž vůbec netuší, jak se dostanou do legislativního procesu,“ dodává Malá.

Hrotcast reaguje také na zprávu Maria Draghiho ohledně řešení postupného ekonomického úpadku Evropské unie. Bývalý prezident Evropské centrální banky zdůrazňuje, že bez jednotného kapitálového trhu a větší federalizace Evropy nebude EU schopna čelit ekonomickým výzvám budoucnosti. Kapitálový trh považuje za klíčový pro financování inovací a růst firem.

Jenže EU v tomto zaostává za Spojenými státy. Evropský trh je stále velmi fragmentovaný a jednotlivé země si udržují vysokou míru regulace. Třeba v Česku byla podle odborníků důvěra investorů v tuzemský kapitálový trh v posledních letech narušena, zejména kvůli kvůli windfall tax. 

Markéta Malá připomíná rovněž výrok premiéra Petra Fialy o tom, že akcionář ČEZ „není malý střadatel“, ale jsou to „podnikatelé se stamilionovými majetky“. Pozice minoritních akcionářů polostátního energetického kolosu přitom  začala být nejistá po úvahách vládních činitelů o zestátnění ČEZ. Klid mezi ně nevnesla ani windfall tax, neboli daň z neočekávaných zisků, kterou uvalil stát mimo jiné i právě na energetické společnosti.

„Ten výrok je rozdmýchávání třídního boje. Na jednu stranu občanům říkají, aby investovali na důchod a neukládali své peníze do nevýdělečných penzijních fondů, zároveň tady ale je velká skupina lidí, kteří si nakoupili akcie ČEZ, protože spoléhají, že je to výhodná investice, a stát je tímhle způsobem okrade,“ říká Markéta Malá. Poslechněte si nový hrotcast na YouTube, Spotify i Apple Podcasts.