Půjdeme i po vás. USA hrozí sankcemi všem zemím, které obchodují s Rusy

Americké ministerstvo zahraničí chce rozšířit sankce na země, které dovolí ruským bankám přes zahraniční pobočky pomáhat financovat válku na Ukrajině.

Půjdeme i po vás. USA hrozí sankcemi všem zemím, které obchodují s Rusy
Spojené státy stupňují sekundární protiruské sankce | foto Shutterstock.com

Americká demokratická administrativa před listopadovými volbami stupňuje svou snahu omezit finanční manévrovací prostor Ruské federace, která od února 2022 vede na Ukrajině válku. Ministerstvo financí Spojených států varovalo všechny země, které udržují obchodní a finanční vazby v Moskvou, že budou čelit sekundárním sankcím.

Cílem je omezit možnosti obcházet americké protiruské sankce a co nejvíce ztížit financování ruské zbrojní výroby. Náměstek ministerstva financí Wally Adeyemo listu Financial Times potvrdil, že je Bílý dům připraven pronásledovat všechny země, které povolily ruským bankám zřídit pobočky ve svých jurisdikcích, aby se vyhnuly západním sankcím.

„Půjdeme po pobočkách ruských bank, ale i po dalších subjektech a společnostech, které s nimi spolupracují,“ varoval Adeyemo země, které nepřijaly protiruské sankce. Američané tvrdí, že dceřiné společnosti ruských finančních domů ve třetích zemích pomáhají financovat ruskou válečnou mašinérii.

Nové opatření druhotných sankcí má zvýšit tlak na státy, které do Ruska například prodávají zboží dvojího užití, které se využívá ve zbrojním průmyslu. Už na konci roku 2023 Bílý dům varoval zahraniční finanční subjekty, že jim hrozí sekundární sankce, pokud budou zprostředkovávat transakce, jež pomáhají ruskému vojensko-průmyslovému komplexu.

Druhotné sankce podle Financial Times fungují, protože se objem vývozu produktů, které používají ruští zbrojaři z Číny a Turecka, v posledních měsících snižuje. Vývoz takzvaného „vysoce prioritního“ zboží z Číny podle Spojených států poklesl ze 421 milionů dolarů v prosinci na 212 milionů letos v únoru.

Adeyamo zdůraznil, že ministerstvo na svůj sankční seznam v červnu přidalo banku VTB Bank Shanghai, což je jediné oficiální zastoupení ruské banky na území pevninské Číny. Šéf ruské VTB Andrej Kostin už připustil, že se Rusko snaží nají nové způsoby, jak platit za zboží, které země dováží z říše středu.

„Ať podnikneme jakékoliv kroky, reakce Západu je velmi rychlá,“ připustil s tím, že tlak Američanů a jejich spojenců je ve třetích zemích stále intenzivnější. „Situace se každým dnem zhoršuje, my to ale řešíme, dovoz nicméně i nadále pokračuje,“ řekl ruský manažer v červenci. Dodal, že ruské platební metody by měly být klasifikovány jako státní tajemství.

Americké ministerstvo financí se nyní soustředí na menší banky, které působí zejména v Číně, Turecku nebo Spojených arabských emirátech, aby přestaly obchodovat s ruskými subjekty. Rusko se naopak snaží posílit alternativní platební systémy, které bude moci využívat pro obchodování s Čínou nebo Íránem.

Adeyemo ale tvrdí, že většina bank na světě obchoduje v mnohem větší míře s obchodními partnery ve Spojených státech, EU, Japonsku nebo ve Spojeném království než s Ruskem. I proto berou finanční instituce americké sankce vážně.