Příliš velké naděje

Vakcíny nejsou tečkou za covidem. Ani jí být nemohly. Politici i odborníci vzbudili v lidech přehnaná očekávání

Příliš velké naděje
ilustrační foto | Michal Čížek

V Česku padají rekordy nově nakažených virem SARS-CoV-2. S těžkým průběhem onemocnění covid-19 se v nemocnicích léčí tisíce Čechů. Vůbec nejhorším údajem je však počet zemřelých. Zákeřnému respiračnímu onemocnění denně podlehne už více než stovka pacientů. Ačkoli v nemocnici převládají pacienti bez očkování, ti s dokončenou vakcinací rozhodně nejsou výjimkou. Podle mnohých je to potvrzení, že politická i odborná elita veřejnosti lhala. Slibovala nám tečku za koronavirem. Místo ní se začíná rýsovat reálná hrozba dalšího lockdownu, který omezí všechny.

Je těžké určit, kdo v lidech probouzel větší očekávání. Vědci v médiích žasli nad úžasnou účinností vakcín na covid-19, jež vycházela z klinických studií. Zapáleně hovořili o moderních vakcínách, které měly našlápnuto ukončit pandemii. Farmaceutické firmy se ve studiích účinnosti a bezpečnosti oháněly až stoprocentní ochranou před těžkým průběhem onemocnění. Mnozí odborníci to označovali za triumf vědy. Pozadu ale nezůstávali ani politici, kteří v rámci zjednodušování problematiky hýřili jedním zkreslujícím prohlášením za druhým. Očkování označovali za jedinou cestu z krize. A na tuto kartu vsadili prakticky vše.

Neonemocníte

„Kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí. To je konec koronavirové krize,“ tvrdil v polovině března tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Miliony lidí tomuto příslibu uvěřily. A nelze jim to zazlívat. Slib vyřkl člověk, který nejenže byl klíčovým členem vlády pro boj s epidemií, ale zároveň je lékařem a respektovaným vědcem s titulem docenta. Proto jeho slova v té době takřka nikdo nezpochybňoval.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit