Portoriko vyhlíží nové blackouty. Chatrnou infrastrukturu prověří hurikán Ernesto

Tropické bouře pravidelně sužují karibskou oblast. Pro většinu států to znamená velké komplikace pro dodávky elektrické energie, protože mají zastaralou energetickou infrastrukturu. Zejména to platí pro Portoriko.

Portoriko vyhlíží nové blackouty. Chatrnou infrastrukturu prověří hurikán Ernesto
Po hurikánu Maria byly některé oblasti na Portoriku rok bez elektřiny | foto Shutterstock.com

Portoriku opět hrozí rozsáhlé výpadky elektřiny. K ostrovu v Karibském moři se totiž blíží hurikán Ernesto, který je doprovázen vichřicí a silným deštěm. Kromě bleskových srážek, které způsobují sesuvy půdy, bude země čelit výpadkům elektrické energie.

„Silné srážky budou největším nebezpečím. Celkově dojde k výrazným dopadům a škodám v celé zemi,“ řekl šéf meteorologické společnosti WeatherTiger Ryan Truchelut. Škody budou pravděpodobně vyšší než v předchozích letech, protože je energetická síť výrazně oslabena kvůli silným bouřím z minulých let.

Už v roce 2017 zasáhl zemi, která je nezačleněným územím Spojených států, hurikán Maria. Zabil tři tisíce lidí a způsobil celkové škody za více než 90 miliard dolarů (2,1 bilionu korun). Část z tří milionů obyvatel byla více než rok bez dodávek elektřiny.

K dalšímu rozsáhlému blackoutu došlo opět v roce 2022, když udeřil hurikán Fiona. Elektroenergetická soustava je na ostrově dlouhodobě zranitelná, přitom Portoričané platí za elektřinu jedny z nejvyšších cen v celých Spojených státech.

Síť spravuje americko-kanadské konsorcium Luma Energy. I když slibuje, že celý ostrovní energetický systém zmodernizuje a posílí jeho odolnost, pokrok je stále pomalý.

Ředitel Luma Energy Juan Saca už varoval všechny obyvatele Portorika, že může docházet k výpadkům elektřiny. Lidé by si měli vytvořit dostatečné zásoby pro případ, že nebudou mít k dispozici energie.

Energetickou síť vlastní státní úřad pro elektrickou energii, který je ale už sedm let v úpadku. I to je jedním z důvodů, že investice do obnovy infrastruktury prakticky neprobíhají. Země je navíc silně zadlužená a jedná s věřiteli o restrukturalizaci svých dluhů.

Ředitel ekonomického think-tanku Centrum pro novou ekonomiku Sergio Marxuach zdůraznil, že další ničivý hurikán v zemi pouze odloží potřebné reformy a investice. Američtí meteorologové navíc vydali varování, že v příštích týdnech ostrov zasáhne až 24 dalších tropických bouří.