Poláci teď jezdí pro benzin a naftu do Česka. Ještě před pár měsíci to bylo naopak

Je to paradox. Češi jezdili do Polska, aby levně natankovali, teď jezdí Poláci do Česka.

Poláci teď jezdí pro benzin a naftu do Česka. Ještě před pár měsíci to bylo naopak
Benzinová pumpa, ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ještě před několika měsíci stály u polských čerpacích stanic fronty českých aut. Teď se ale situace otočila. Pohonné hmoty totiž u nás dlouhodobě zlevňují – v dubnu stál litr nafty či benzinu i o čtyři koruny více než dnes.

Podle webu Televize Nova byly pohonné hmoty takto levné naposledy před 10 nebo 11 lety. Při porovnání průměrné mzdy jsou ovšem ceny ještě výrazně nižší. A byť jsou během víkendů v Polsku slevy na benzin i naftu, tamním řidičům se přece jen vyplatí dojet si natankovat do Česka. 

A nejen jim. Pro levné palivo sem jezdí i Slováci nebo Němci. Z evropských zemí má totiž naftu levnější jen Malta, Litva a Bulharsko. Ostatně průměrná cena benzinu teď v Česku činí něco málo přes 36,5 koruny za litr, v případě nafty jde o 35 korun. Na konci letošního dubna zaplatili řidiči za litr benzinu průměrně více než 40 korun, u nafty jen o korunu méně. 

Průměrná cena benzinu a nafty od února do září 2024
zdroj: Kurzy.cz

Jak připomínají Hospodářské noviny, loni jezdili Češi do Polska pro benzin, který šel pořídit za cenovku i o 10 korun za litr nižší než v tuzemsku. Důvodem bylo, že si tehdy vládnoucí strana Právo a spravedlnost chtěla získat voliče právě nízkou cenou pohonných hmot. Podle HN by teď u nás mohly ceny benzinu a nafty dál klesat, protože ve světě vznikl přebytek ropy. Ta je proto aktuálně velmi levná, barel vyjde na 73 dolarů za kus. Loni v září stál kolem 90 dolarů.