Miliardář Tykač: z uhlobarona solárníkem?

Uhelná společnost Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače plánuje výstavbu větrníků, baterií a plovoucích solárních elektráren

Miliardář Tykač: z uhlobarona solárníkem?
Plovoucí elektrárna Sev.en o instalovaném výkonu 1,5 megawattu by měla vzniknout na jezeru po těžbě hnědého uhlí na Mostecku. | Archiv

Policie nedávno navrhla obžalovat pět aktivistů hnutí Greenpeace za obsazení chladicí věže uhelné elektrárny Chvaletice. Pátá nejšpinavější elektrárna v Česku je ekologům trnem v oku dlouhodobě, stejně jako celá skupina „uhlobarona“ Pavla Tykače, která za pár týdnů převezme od ČEZ i emisně vůbec nejintenzivnější tuzemský uhelný zdroj Počerady.   

Nechybělo přitom mnoho a Chvaletice se letos mohly stát zároveň jedním z nejčistších producentů elektřiny v Česku. Vedle uhelné má totiž Sev.en Energy zatím nepříliš viditelnou a teprve rašící, přesto však zelenou stránku. Společnost zcela vážně uvažovala o tom, že střechy a volné plochy v areálu elektrárny osází solárními panely. Vznikla by tak solární elektrárna o výkonu až 10 megawattů, která by se zařadila mezi největší fotovoltaiky v Česku. Stejné plány měla skupina v menší míře i u svých tepláren v Kladně a ve Zlíně. 

„Odhodlání bylo velké, k našemu neblahému zjištění jsme však dospěli k tomu, že ekonomika ani s tehdy vypsanou dotací nevychází,“ říká v kancelářích Sev.en v centru Prahy Radek Jirků. Mladý energetik se v minulosti podílel třeba na výstavbě slovenské jaderné elektrárny Mochovce nebo i známé kodaňské teplárny se sjezdovkou na střeše a pracoval pro dodavatele řešení ČEZ ESCO.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit