Nový vlastník TV Barrandov převzal moc, Soukupa vymazal z představenstva

Televize Barrandov prochází významnými změnami ve vedení a vlastnické struktuře. Podle notářského zápisu v obchodním rejstříku se stal jediným majoritním vlastníkem a členem představenstva podnikatel Jan Čermák, který loni na podzim získal od dlouholetého vlastníka a moderátora Jaromíra Soukupa polovinu akcií mateřské firmy Empresa.

Nový vlastník TV Barrandov převzal moc, Soukupa vymazal z představenstva
Jaromír Soukup | Archiv

Valná hromada společnosti Barrandov Televizní Studio, která se konala 13. května 2024, měla pouze jediného účastníka - Jana Čermáka s podílem 80,31 % základního kapitálu. Čermák na této valné hromadě nechal odvolat Soukupa z představenstva a sám zůstal jediným členem. Došlo také ke změně v dozorčí radě, kde právničku Jitku Věkovou nahradila nová ředitelka televize Andrea Mia Geyer.

Ačkoliv Čermákův tým televizi řídil již od podzimu, vlastnické uspořádání bylo doposud prezentováno tak, že se Čermák a Soukup musí na důležitých rozhodnutích dohodnout společně. Tuto situaci potvrdil i Soukup v polovině května, tedy už po konání zmíněné valné hromady.

Pro server seznamzpravy.cz Čermák označil novou situaci za "převzetí vlády" a začátek roku tvrdé práce. Podle něj bude nyní jednodušší řízení společnosti, jednání s věřiteli a realizace reorganizačního plánu či strukturování investic. Soukup uvedl, že změny v televizi se nadále odehrávají po vzájemné dohodě a v dalších dnech bude k vidění další vývoj.

Osud pořadů, které Jaromír Soukup pro Barrandov vyráběl a které doposud dominovaly vysílání, zatím není jasný. Podle změn v programovém plánu hlavního kanálu televize všechny Soukupovy pořady od července končí. Soukup však tvrdí, že jde o obvyklou letní pauzu a o podzimním schématu se teprve rozhodne.

Změny ve vlastnické struktuře a vedení TV Barrandov tak naznačují významný posun v řízení a směřování této televizní stanice. Bude zajímavé sledovat, jak se situace bude dále vyvíjet a jaké dopady budou mít tyto změny na programovou nabídku a celkové fungování televize.