Nájmy rostou dál. Nejvíc v Hradci, Liberci a Brně

Nejvyšší nájmy zůstávají v novostavbách a projektech developerů, následují cihlové objekty. Na poslední příčce jsou panelové domy, kde je ovšem růst nájmů nejvyšší.

Nájmy rostou dál. Nejvíc v Hradci, Liberci a Brně
Nejvyšší růst průměrné ceny nájmů byl v druhém čtvrtletí letošního roku v Hradci Králové (+5,7 % na 276 korun) | foto: Shutterstock

Ceny nájemního bydlení v Česku dál rostou. „Potvrzuje tím střednědobý trend. Oproti prvnímu kvartálu letošního roku, kdy šlo o jedno procento, je nyní růst o něco rychlejší a atakuje tři a půl procenta,“ tvrdí Petr Hána, ředitel oddělení nemovitostí a stavebnictví v poradenské společnosti Deloitte.

Podle něj tak mírná korekce na konci loňského roku byla jen krátkodobým jevem. „Nájmy opět rostou a tempo je oproti prvnímu kvartálu rychlejší. Myslím si, že v příštích měsících to nebude jinak,” doplňuje.

Průměrná cena za metr čtvereční nájemního bydlení v Česku stoupla během druhého letošního čtvrtletí na 305 korun. Oproti prvnímu kvartálu tak vzrostla o 3,4 procenta. Vyplývá to z Deloitte Rent Indexu, který pravidelně srovnává průměrné ceny nájemního bydlení napříč Českem.

V Praze stoupla cena za metr čtvereční nájmu o 2,3 procenta, nájemníci tak za něj na jaře letošního roku zaplatili v průměru 408 korun. Na úrovni městských částí rostla cena pronájmů nejrychleji na Praze 6 (o 5,2 procenta na 401 korun za metr čtvereční), Praze 9 (4,0 procenta na průměrných 391 korun za metr čtvereční) a na Praze 5 (3,6 procenta na 406 korun za metr). Ceny mírně klesly pouze na Praze 2.

Nejvyšší růst průměrné ceny nájmů byl v druhém čtvrtletí letošního roku v Hradci Králové (+5,7 procenta na 276 korun), Liberci (+5,4 procenta na 253 korun) a Brně (+4,9 procenta na 345 korun). Ceny rostly ve všech krajských městech, vyjma pouze Olomouce, kde došlo k poklesu o 1,5 procenta na 263 korun za metr čtvereční. Po hlavním městě jsou nejdražší nájmy v Brně, Středočeském kraji, Zlíně, Hradci Králové a Pardubicích.