Mastercard změní způsob online plateb v Evropě

Online platby prodělají v nadcházejících letech velkou transformaci. Finanční gigant Mastercard oznámil revoluční plány na ukončení manuálního zadávání čísel kreditních karet pro online nákupy v Evropě do roku 2030. Tato zásadní změna má za cíl zvýšit bezpečnost a pohodlí pro spotřebitele při placení na internetu.

Mastercard změní způsob online plateb v Evropě
Mastercard změní způsob online plateb v Evropě | foto: Shutterstock.com

Šestnáctimístné číslo karty, které bylo doposud nutné zadávat pro každou transakci, bude nahrazeno náhodně generovaným "tokenem". Tento krok zásadně sníží riziko podvodných aktivit zneužitím odcizených údajů platební karty. Podle firmy Juniper Research mohou škody způsobené online podvody dosáhnout do roku 2028 až 91 miliard dolarů.

Valerie Nowak, výkonná viceprezidentka pro produkt a inovace v Mastercard Europe, zdůrazňuje přínos tokenizace: "V Evropě jsme viděli, jak tokenizace získává na síle napříč ekosystémem, pohodlí a snížené míry podvodů mluví samy za sebe." Kromě vyšší bezpečnosti bude nový systém pro spotřebitele také mnohem pohodlnější.

Zákazníci budou moci provádět online platby jednoduše, pomocí biometrické autentizace otiskem prstu nebo jiných metod, aniž by museli opětovně zadávat údaje o kartě. Platby na e-commerce stránkách tak budou plynulejší a bezproblémovější. Mastercard dokonce plánuje integrovat tento způsob placení do chytrých hodinek, domácích asistentů a dalších zařízení pro "bezešvý" zážitek při nákupech.

Společnost Mastercard si vybrala Evropu jako první region pro implementaci tokenizace, protože je Evropa vyspělejší v přijímání platebních inovací, jako jsou bezkontaktní platby a otevřené bankovnictví. Mastercard věří, že do konce desetiletí se tokenizace stane standardem pro online transakce v celé Evropě, což přinese výhody zákazníkům, obchodníkům i vydavatelům karet.